Venemeelne Koosmeel on valmis Lätis vähemusvalitsust juhtima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelne Koosmeel kogus Lätis laupäeval peetud seimivalimistel enim hääli.
Venemeelne Koosmeel kogus Lätis laupäeval peetud seimivalimistel enim hääli. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA /Scanpix

Erakonna Koosmeel peaministrikandidaat Vjačeslavs Dombrovskis ütles täna, et on valmis juhtima teovõimelist vähemusvalitsust.

Dombrovskis märkis raadiousutluses, et oleks loogiline, kui president Raimonds Vējonis teeks valitsuse moodustamise ettepaneku valimised võitnud erakonnale.

«Minu jaoks on kõlbeliselt vastuvõetamatu punaste joonte tõmbamine inimeste ees, kes toetasid teist erakonda, sest Läti sajandal aastapäeval tuleb mõelda inimeste ühendamisele, mitte lõhestamisele,» rõhutas Koosmeele peaministrikandidaat.

Dombrovskis ütles, et uut valitsust ei saa moodustada Koosmeeleta ja punased jooned valitsuse moodustamisel on ummiktee. Ta väljendas valmidust asuda teovõimelise vähemusvalitsuse etteotsa. «Kuid kutsun liituma kõiki jõude, et see ei oleks vähemusvalitsus,» kinnitas ta.

Samal seisukohal on Koosmeele juht Nils Ušakovs, kes ütles teleusutluses, et lähiajal Koosmeeleta valitsust luua ei õnnestu. «Pean võimalikuks, et Koosmeeleta enne uut aastat valitsust moodustada ei õnnestu,» ütles ta.

Lätis kogus laupäeval peetud seimivalimistel enim hääli venemeelne Koosmeel, saades 19,8 protsenti häältest.

Järgnesid populistlik erakond KPV LV 14,25 ja Uus Konservatiivne Partei 13,59 protsendiga.

Neljandaks tuli valimistel Euroopa- ja NATO-meelne liberaalne erakond Arengu Eest/Poolt! 12,04 protsendiga. Erakond edestas praeguse paremtsentristliku koalitsiooni erakondi, sealhulgas viiendaks jäänud Rahvuslikku Liitu, mida toetas 11,01 protsenti hääletanuist.

Peaminister Maris Kučinskise paremtsentristliku Roheliste ja Talurahva Liidu poolt hääletas 9,91 protsenti valijatest ning viimasena ületas viieprotsendise valimiskünnise 6,69 protsendiga Uus Ühtsus.

Kui eelmise seimi koosseisu kuulus kuus parteid, siis sel korral ületas valimiskünnise seitse parteid. Erinevus paistab silma ka seimi pääsenud naiste hulgas - kui eelmise seimi koosseisus oli 19 naist, siis nüüd pääseb parlamenti 31 naist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles