Video ja fotod: salapärane tunnistaja Anna Mironova avas kohtu kõrvaltoas Kemerovo jõugu siseelu (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus jätkus täna kohtuprotsess niinimetatud Kemerovo grupeeringu üle, kokku on kohtu ees 15 inimest.

Täna annab kohtus tunnistusi Kemerovo grupeeringuga seotud tunnistaja, kelle isik on tema turvalisuse tagamiseks anonüümne.

Prokurör küsitleb kohtusaali kõrvaltoas olevat tunnistajat, kes näeb ja kuuleb videopildi vahendusel kohtusaalis toimuvat. Kohtuistungil olijad kuulevad ainult tunnistaja häält, mis on tema äratundmise vältimiseks moonutatud.

Tunnistaja rääkis prokuröri küsimustele vastates Kemerovo grupeeringu siseelust. Tunnistaja sõnul kauples grupeering narkootikumidega. Grupeeringut juhtis Vjatšeslav Gulevitš ning tema parem käsi oli Aleksandr Kozlov, hüüdnimega Gibon.

Tunnistaja jutust võis välja lugeda, et ta ise on tegelenud narkootikumide müümisega Kemerovo grupeeringu heaks. Kuigi kohtus kutsuti teda tinglikult varjunimega Anna Mironova, kumas tema jutust läbi, et ta on meessoost.

Tunnistaja rääkis, kuidas grupeeringu liikmetel olid oma tänavadiilerid, kes müüsid narkootikume ja maksid grupeeringule katuseraha, saades selle eest kaitset teiste grupeeringute eest.

Ka rääkis tunnistaja, kuidas probleemide lahendaja, Aleksei Seltsenkov hakkas mingil momendil ise narkootikume tarbija ja alkoholi jooma, mistõttu ta ei täitnud oma ülesandeid ning sai grupeeringu käest karistada.

Pärastlõunal pärast pausi said anonüümsele tunnistajale esitada küsimusi kohtualuste kaitsjad, kes üritasid oma küsimustega saada kätte vastuseid, millega tunnistaja usaldusväärsust õõnestada. Mitu küsimust oli teemal, kas ta on tarvitanud narkootikume ja kui kaua ta on seda teinud. Selgus, et tunnistaja on tarvitanud narkootikume viimased paar aastat.

Samas jättis ta vastamata küsimusele, kas ta on praegu vangistuses või vahi all, kas tal on pooleliolevaid kriminaalmenetlusi või kas ta on kunagi kriminaalkorras karistatud, kuna nendele küsimustele vastamine võib aidata tema isikut tuvastada.

Jaanuaris saatis riigiprokuratuur kohtusse kriminaalasja, kus kaht meest – Vjatšeslav Gulevitšit ja Aleksandr Kozlovi – süüdistatakse Kemerovo kuritegeliku ühenduse juhtimises ning veel 11 meest kuritegelikku ühendusse kuulumises ja  kuritegude toimepanemises. Kohus meeste üle algas septembris.

Sama kriminaalasja raames on süüdistuse on saanud ka kaks meest, kes ise kuritegelikku ühendusse kuulumata panid toime väljapressimisi koos Kemerovo liikmetega.

Süüdistuse järgi tegeles Kemerovo kuritegelik ühendus eeskätt eesmärgiga panna toime narkokuritegusid ning väljapressimisi. Lisaks pakuti katust kuritegeliku taustaga isikutele, kel oli probleemide tekkides võimalik tasu eest saada Kemerovo kuritegeliku ühenduse kaitset.

2016. aasta alguses alustatud kriminaalmenetluses tehti koostöös Hispaania kuningriigi politseiga ning esimeste avalike menetlustoiminguteni jõuti 2017. aasta suvel, kui politsei ühisoperatsiooni käigus peeti Eestis ja Hispaanias kinni neli kahtlustatavat, nende seas ka süüdistuse järgi kuritegelikku ühendust juhtinud Vjatšeslav Gulevitš.

Kohtu loal võeti kõik neli kinni peetud kahtlustatavat ka vahi alla, ülejäänud 11 süüdistatavat olid selleks ajaks juba kuritegude eest kohtus süüdi mõistetud ning kannavad vanglakaristust.

Samuti arestiti grupeeringult vara üle 200 000 euro nii Eestis kui Hispaanias.

Kriminaalasja kohtueelse menetluse tegi keskkriminaalpolitsei ja juhtis riigiprokuratuur.

Slava Gulevitš (paremalt teine, ilma päikseprillideta) allilmaliidri Nikolai Tarankovi matustel.
Slava Gulevitš (paremalt teine, ilma päikseprillideta) allilmaliidri Nikolai Tarankovi matustel. Foto: Mihkel Maripuu
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles