Globaalse energiasektori süsinikujälg tõuseb juba teist aastat (2)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belchatowi elektrijaam Poolas on euroopa suurim kivisöe põletaja. Tagamaks energeetika jätkusuutlikuks peavad sellised jaamad peagi oma generaatorid välja lülitama.
Belchatowi elektrijaam Poolas on euroopa suurim kivisöe põletaja. Tagamaks energeetika jätkusuutlikuks peavad sellised jaamad peagi oma generaatorid välja lülitama. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Rahvusvahelis energiaagentuuri (IEA) ennustuste järgi ei suudeta ka tänavu, nagu mullu, hoida energiatööstuse süsinikujälge kasvamast. Emissioonide kasv jätkub pärast 2014-2016 aastal toimunud tasanemist ning näitab, et 2017. aastal suurenenud saastamine ei olnud anomaalia.

Esmaspäeval avaldatud IEA raportis ennustatakse, et tuleval viiel aastal kasvab taastuvenergia osakaal energiasektorist, ent sellest ei piisa, et fossiilkütustel põhineva majandusmudeli reostust hallata. Energiakasutuse tõhususe kasvatamisest ei pruugi samuti piisata, vahendab The Guardian IEA tegevdirektori Fatih Biroli sõnu.

Käesoleva aasta esimese üheksa kuu põhjal saab järeldada, et süsinikuheidete määr tõuseb ka tänavu. Pärast paariaastast paigalseisu tõusid mullu energeetika saastete määr taas, 1,4 protsenti. IEA aruandes pole kirjas, mil määral tänavu saastehulk tõuseb, ent tõenäoliselt on tegemist rekordiliste kõrgustega.

Biroli sõnul peab taastuvenergeetika kasutusele võtmine käima käsikäes fossiilkütuste põletamise langusega. Kuna sääraseid ulatuslike plaane ei ole hetkel töös, siis Biroli hinnangul saab enam-vähem täpselt ennustada süsinikuemissioonide määra kuni 2040. aastani. Birol väidab, et probleemi suurim osa on söe põletamine Aasias.

Nädala alguses avaldas rahvusvaheline kliimamuutusi uuriv paneel (IPCC) raporti, et inimkond peab drastiliselt muutma oma majandus- ja tarbimismudeleid, et saavutada Pariisi kliimaleppes seatud 1,5 kraadine tõus üle tööstusrevolutsiooni aegse keskmise temperatuuri. IEA avalduse valguses näib see aga olevat saavutamatu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles