Skripalide mürgitaja on mitmekülgsete hobidega Venemaa kangelane (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varem nime Aleksander Petrov all esinenud isik on kannab tegelikult nime Aleksander Jevgenjevitš Miškin.
Varem nime Aleksander Petrov all esinenud isik on kannab tegelikult nime Aleksander Jevgenjevitš Miškin. Foto: / Sputnik / Scanpix

Briti uuriva ajakirjanduse ühendus Bellingcat teatas täna, et topeltagent Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamises kahtlustatav GRU agent Aleksander Jevgenjevitš Miškin nimetati 2014. aastal Venemaa kangelaseks.

Eile avaldas Bellingcat, et nime Aleksander Petrov all esinenud isik kannab tegelikult nime Aleksander Jevgenjevitš Miškin. Täna avaldas ühendus, et Venemaa president Vladimir Putin nimetas Miškini 2014. aastal Venemaa kangelaseks. 

«Miškin on väljaõppe saanud sõjaväearst ja GRU töötaja. Ta on sündinud 13. juulil 1979. aastal Arhangelski oblastis,» kinnitas Bellingcat oma internetiküljel avaldatud raportis. Miškini isiku tuvastamiseks intervjueeriti mitmeid mehe koolikaaslasi ja inimesi mehe kodukülas. 

Uuring paljastas, et Miškinil olid koolis head hinded, lisaks oli ta lapsepõlves kodukülas välismaist muusikat mängiv DJ.

"Õppis hästi, armastas tehnot," ütles Bellingcatile Miškini koolikaaslane Denis Krasnov ja lisas, et kodus mängis Miškin ka kitarri, aga avalikult ei teinud seda kunagi. Samuti meeldisid Krasnovi sõnul Miškinile lapsena mängukonsoolid.

Samuti paistab, et Miškinile meeldivad uhked autod. Nimelt ostis ta tänavu mais Salisbury rünnaku kaasosalise Anatoli Tšepig käest Mercedes Benz GLS 350 D. 

Miškin kolis Arhangelskist Peterburi 1990. aastate teisel poolel. Kindel on, et aastal 2001 oli ta juba Peterburis asuva S. M. Kirovi nimelise Sõjameditsiini Akadeemia õpilane. Lõpetades akadeemia 2003. või 2004. aastal sai ta meditsiinikraadi ja vanemleitnanti auastme. Tema praegune auaste teada ei ole.

Pole teada, kas ta värvati GRU-sse enne õpingute algust, nende ajal või pärast kooli lõpetamist, aga ajavahemikus aastatel 2007 kuni 2010 kolis ta Moskvasse.

Bellingcati andmetel reisis Miškin valenime Petrov kasutades aastatel 2010 kuni 2013 mitmel korral Ukrainasse, samuti tunnustamata Transnistriasse. Lisaks võttis Miškin 2014. aastal osa sõjaväeoperatsioonidest Ida-Ukrainas.

Arvatakse, Miškini nimetamine Venemaa kangelaseks 2014. aastal oli seotud tema tegevusega Krimmis või Ukraina endise presidendi Viktor Janukovitšiga. 

Salisbury rünnakus kahtlustatavad Suurbritannias.
Salisbury rünnakus kahtlustatavad Suurbritannias. Foto: Metropolitan Police / PA Wire/PA Images/Scanpix

Septembri lõpus teatasid Bellingcat ja ühendus Insider Russia, et üks Skripali ja tema tütre mürgitamisega seotud isikutest on Venemaa luureteenistuse GRU ohvitser. Nende uuringust selgus, et Ruslan Boširovina esinenud mees tegelikkuses polkovnik Anatoli Tšepiga, kes pälvis samuti 2014. aastal Vene Föderatsiooni kangelase aunimetuse.

Suurbritannia süüdistab Petrovi ja Boširovit katses tappa endine Vene topeltagent Sergei Skripal ja tema tütar närvimürgiga Novitšok.

Pärast tagaotsimisfotode avalikustamist on mõlemad mehed üles astunud Venemaa televisioonis ja väitnud, et nad on tavalised turistid, kes Salisbury külastasid. Boširov eitas GRU heaks töötamist.

Sergei Skripali ja tema tütart Juliat mürgitati 4. märtsil Suurbritannias Salisburys närvimürgiga Novitšok. Suurbritannia süüdistas juhtumis Venemaad, Moskva eitab seotust.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles