Pommivandenõuga seotud Iraani diplomaat anti Belgiale välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp.
Iraani lipp. Foto: Anton Bystrov / Sputnik / Scanpix

Iraani diplomaat, keda seostatakse kavatsusega korraldada pommiplahvatus Iraani opositsiooni meeleavaldusel Prantsusmaal, anti Saksamaalt Belgiale välja.

Viinis elanud iraanlane, kelle nimi varasematel teadetel on Assadollah Assadi, astub kolmapäeval Belgias kohtu ette, ütles prokuratuuri pressiesindaja.

Väidetavalt värbas Assadi Belgias elanud abielupaari ründama Pariisis Iraani opositsiooni eksiilrühmituse kohtumist ning andis paarile seadeldise, mis sisaldas 500 grammi lõhkeainet TATP.

Assadi vahistati juuli algul Saksamaal Aschaffenburgi lähistel pärast seda, kui Iraani päritolu abielupaar peeti Belgias kinni ja nende autost lehti lõhkeainet. Vahejuhtumiga seoses vahistati üleeuroopalistes haarangutes veel kolm inimest.

1. oktoobril andis Saksa kohus loa Assadi Belgiale välja anda, leides, et diplomaat ei saa viidata diplomaatilisele puutumatusele, sest ta oli puhkusereisil väljaspool oma asukohariiki ning ei reisinud asukohariigi ja kodumaa vahel.

Belgia võimud taotlesid juulis Assadi ja Pariisis kinni peetud Merhad A. väljaandmist. Belgia politsei sõnul oli Merhad A. värvatud Belgia abielupaari kaasosaline. Kõik kolm on Iraani päritolu Belgia kodanikud.

Prantsusmaa paljastas pommivandenõu juunis mõni päev enne Iraani presidendi Hassan Rouhani Euroopa ringreisi ning Teheran on süüdistanud opositsioonirühmitust Iraani Rahvamudžaheedid (MEK) pommivandenõu lavastamises Rouhani diskrediteerimiseks.

«Me eitame süüdistusi ja mõistame jõuliselt hukka Iraani diplomaadi vahistamise ning kutsume teda viivitamatult vabastama,» teatas Iraani välisministeerium 2. oktoobril.

Prantsuse julgeolekuteenistused peavad pommivandenõu korraldajaks Iraani luureministeeriumi. Eelmisel nädalal teatas Prantsusmaa Assadi varade külmutamisest kuueks kuuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles