President Kaljulaidist sai Lõuna-Korea ülikooli audoktor

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kaljulaidist sai Lõuna-Korea ülikooli audoktor.
President Kaljulaidist sai Lõuna-Korea ülikooli audoktor. Foto: Presidendi kantselei

Lõuna-Koreas töövisiidil viibivale president Kersti Kaljulaidile omistati täna EWHA Naise Ülikooli audoktori kraad.

Tiitli üleandmise tseremoonial kõneldes ütles riigipea, et haridus on tee, mis viib vabaduse ja jõukuse suunas. «Just seepärast oleme ajaloos näinud, kuidas repressiivsed režiimid on piiranud ligipääsu haridusele. Tihtipeale just tüdrukutele, sest teame hästi, et targad emad tähendavad tarku rahvaid. Kahjuks näeme ka täna maailmas, kuidas haridus ei ole kõigile noortele naistele kättesaadav,» ütles Kaljulaid tseremoonial peetud kõnes.

Riigipea lisas, et alati tasub meenutada, kuidas asjad varem on olnud. «Paljusid neist õigustest, mida me täna võtame iseenesestmõistetavatena, ei ulatatud meile hõbekandikul, vaid on meie eelkäijate pingutuse tulemus. Tihti tuli neil selle eest maksta ka kõrget hinda,» sõnas riigipea.

President Kaljulaid meenutas naistudengitele kõneldes ka, et kahe nädala eest asus ta kaasjuhtima ÜRO naiste ja laste tervise eest seisvat liikumist Every Woman, Every Child. «Mu soov on järgmise kahe aasta jooksul kasutada kõiki võimalusi, et suurendada teadlikkust nendest väikestest kangelastegudest, mida inimesed üle maailma iga päev selles valdkonnas teevad,» ütles Kaljulaid ning kutsus tudengeid üles sama tegema.

EWHA Naise Ülikool on üks Lõuna-Korea mainekamaid ülikoole, mis asutati 1886. aastal. Ülikooli nimes olev sõna «naise» kannab erilist tähendust – ülikooli rajajad soovisid seda ülikooli nimes kasutada just sellises vormis (EWHA Womans University), et rõhutada eraldi iga naise rolli ja olulisust. Varem on ülikooli audoktori tiitli saanud näiteks Ban Ki-moon ja Angela Merkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles