Ratas silus sõjaväestatud piirivalve taastamise ideed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Tairo Lutter

Peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas ei pidanud tõenäoliseks, et erakonna valimisplatvormi pannakse ettepanek taastada sõjaväestatud piirivalve sellisel kujul, nagu oli seda eile väitnud tema erakonnakaaslane, Keskerakonna valimisprogrammi riigikaitse peatükki koostav Aivar Riisalu. 

«Teades ja tundes Aivar Riisalu päris hästi – ta kindlasti on väga tugev Eesti patrioot. Ja see, et Tallinna abilinnapea selline mõte, enda mõte, leidis Eesti meedias nii suur kajastatust, kus kõik erakondade tippfiguurid ja -juhid hakkasid seda kommenteerima – see näitab, et see läheb korda ja see on hea. Diskussiooni on vaja. Kas see saab olema meie platvormis täpselt sellisel kujul – vaevalt et ta päris üks-üheselt sellel kujul olema saab,» ütles Ratas kommentaariks sõjaväestatud piirivalve taastamise idee kohta. 

Keskerakonna esimees viitas, et erakonna täielik valimisplatvorm kinnitatakse 2019 jaanuaris erakonna kongressil. Ratas tunnustas samas Riisalu idee väljakäimise eest ning meenutas oma varasemat seisukohta, et «mitte ükski idee ei ole Eestimaal ülearune, neid tuleb hoida laual ja neid tuleb arutada».

Ideed on kritiseerinud nii praegune siseminister Andres Anvelt (SDE) kui ka kaitseminister Jüri Luik (Isamaa). Samuti ründasid ettepanekut Reformierakonna kaks eelmist juhti – endine siseminister Hanno Pevkur ja ekspeaminister Taavi Rõivas – ning endine kaitseminister Margus Tsahkna. 

Keskerakonna valimislubadus 

Keskerakonna valimisprogrammi riigikaitse peatüki keskseks lubaduseks saab sõjaväestatud piirivalve taastamine nii, et ajateenijad suunatakse pärast sõduri baaskursust piiripraktikale ehk reaalselt piiri valvama. 

Erinevalt EKRE-st, kes samuti sõjaväestatud piirivalve ideed toetab, ei taha Keskerakond taastada eraldi endist piirivalveametit, vaid ühendada kahe ministeeriumi ressursid ja kasutada ära ajateenijate potentsiaali, jättes juhtimise politsei- ja piirivalveametile, ütles Keskerakonna valimisprogrammi riigikaitse peatükki koostav Aivar Riisalu ERR-ile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles