Sunday Times: Britid harjutasid küberrünnakut Moskva vastu juhuks, kui Putin peaks okupeerima Eesti saared (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: ALEXEY MALGAVKO / Scanpix

Suurbritannia kaitsejuhid mängisid läbi suurejoonelise küberrünnaku Vene pealinna Moskva vastu juhuks, kui president Vladimir Putin peaks korraldama sõjalise rünnaku lääne vastu, vahendab Briti nädalaleht Sunday Times. Kaitsejuhtide hinnangul oleks taoline rünnak võimalus vastata tuumarelvi kasutamata.

Kõrgete kaitseallikate sõnul on nad mures, et Suurbritannial pole piisavalt võimalusi Kremli vaenutegevusele vastata, kui käiku ei soovita lasta tuumarelvi. Venemaa rünnakutele vastamist harjutades hämmastas ametnikke konflikti eskaleerumise kiirus.

Briti kaitseametnikud lubasid pühenduda küberrünnakuvõimekuse parandamisele, sealhulgas võimele Moskva pimedusse jätta. See annaks Suurbritanniale rohkem variante vastata kui Putin peaks:

  • Okupeerima Eestile kuuluvad väikesaared eesmärgiga katsetada, kas NATO suhtub artikkel viite, mis ütleb, et rünnak ühe vastu on rünnak kõigi vastu.
  • Sisenema Liibüasse, et saavutada kontroll sealsete naftamaardlate üle või vallandada uus migratsioonikriis Euroopas.
  • Kasutama niinimetatud «rohelisi mehikesi» Briti vägede ründamiseks või ähvardama brittide uut lennukikandjat.

Briti kindral Nick Carter hoiatas augustis, et kõige suuremat ohtu kujutab hetkel eksitusest eskaleerunud konflikt Moskvaga.

«Venemaa jätkab meie lääne demokraatia õõnestamist. Nad ei võta tõenäoliselt kasutusele traditsioonilise sõja meetmeid, kuid Eestis on saared, mida nad võivad kasutada NATO artikkel viiele pühendumise testimiseks,» ütles üks koge kaitseallikas. «Kui nad meie lennukikandja tuumapeaga torpeedoga põhja laseksid, milline oleks meie vastus? Pole mingit varianti nende allveelaeva põhja laskmise ja tuumarelva kasutamise vahel.»

«Seetõttu ongi kübervõimekus nii oluline. See annab võimaluse rünnata ja Moskva tuled kustutada, et neile öelda, et nad ei ole õigel teel,» lisas allikas.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles