Hambaarst avaldab lihtsaima viisi, kuidas vältida halba hingeõhku

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Halb hingeõhk võib piinlikkust tekitada.
Halb hingeõhk võib piinlikkust tekitada. Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Scanpix

Halb hingeõhk pole sugugi harv probleem, mistõttu on oluline jälile saada selle põhjusele. Kui suuhügieen on normaalne ning hambahaigused välistatud, siis leidub veel üks väga loogiline põhjus, miks suust paha haisu tulema hakkab.

Halb hingeõhk on tihtipeale märk sellest, et kannatad vedelikupuuduse all, ütles USA hambaarstide liidu esindaja, dr Ada S. Cooper portaalile Reader’s Digest. «Ei maksa arvata, et värskendava suuvee kasutamine halvast hingeõhust lõplikult päästab. Kui inimene ei joo vedelikke, on tema suu pidevalt kuiv ja selles leidub vähem sülge. Mida vähem sülge, seda enam elutseb suus halba lõhna tekitavaid, toidujääkidest elatuvaid baktereid,» selgitas hambaarst.

Arsti sõnul aitabki heale suuhügieenile kaasa rohke veetarbimine – vesi võiks olla peamine jook, sest see ei mõju hammastele kuidagi halvasti. Liialdada ei tasu kohvi ja musta teega ning pigem peaks vältima alkoholi, kuna kõik need võivad suukuivust süvendada. 

Üldiselt soovitab ta aga silmas pidada korrapärast suuhügieeni, mille alustala on kaks korda päevas hambapesu. Kasutada tasuks ka hambaniiti, et hambavahedesse jäänud toiduosakestest vabaneda – ka need võivad halba hingeõhku tekitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles