Meedia: käsu operatsiooniks Khashoggi vastu andis Saudi kroonprints

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs kogunesid kroonprints Mohammed bin Salmaniks riietunud meeleavaldajad Saudi suursaatkonna ette, et nõuda infot ajakirjaniku kadumise kohta.
USAs kogunesid kroonprints Mohammed bin Salmaniks riietunud meeleavaldajad Saudi suursaatkonna ette, et nõuda infot ajakirjaniku kadumise kohta. Foto: Jim Watson / AFP / Scanpix

Saudi Araabia kroonprints Mohammad bin Salman andis käsu operatsiooniks enam kui nädala kadunud ajakirjaniku Jamal Khashoggi vastu, teatas Ühendriikide päevaleht Washington Post USA luureallikatele toetudes.

USA elanik ja kuningas Salmani ning tema poja kroonprints Mohammed bin Salmani üks valjuhäälsemaid kriitikuid ajakirjanik Khashoggi kadus 2. oktoobril pärast Saudi konsulaati sisenemist Istanbulis. Türgi ametniku kahtlustavad, et Washington Postile kaastööd tegev ajakirjanik mõrvati.

Post vahendas anonüümsust palunud Ühendriikide ametnike sõnu, mille järgi on Saudi ametnikke kuuldud arutamas kava Khashoggi väljameelitamiseks USA Virginia osariigist, kust ta elab, et ta kinni võtta.

Leht tsiteeris mitut Khashoggi sõpra, kelle sõnul lähenesid ajakirjanikule kõrged Saudi ametnikud, kes pakkusid talle kojunaasmise eest kaitset või isegi kõrge valitsusametniku kohta. Ajakirjanik ise suhtus sõprade väitel pakkumistesse skeptiliselt.

USA välisministeeriumi pressiesindaja asetäitja Robert Palladino ütles varem, et Ühendriigid ei saanud enne Khashoggi kadumist mingit eelteavet teda ähvardava ohu kohta.

«Ehkki ma ei saa laskuda luureteemadesse, saan kindlalt öelda, et meil ei olnud mingit eelnevat infot härra Khashoggi kadumise kohta,» sõnas Palladino ajakirjanikele.

Türgi meedias avaldati eile fotod, millel väidetavalt on näha, kuidas 15-liikmeline mõrvarühm läheb Khashoggit tapma ja musta kaubikut, mis hiljem sõidab Saudi Araabia Istanbuli konsulaadist, kus ajakirjanik kadunuks jäi, konsuli kodu juurde.

Türgi meedia seostab Khashoggi kadumisega 15-liikmeline mõrvarühma.
Türgi meedia seostab Khashoggi kadumisega 15-liikmeline mõrvarühma. Foto: - / AFP / Scanpix

USA president Donald Trump ütles eile, et on Saudi võimudega viimastel päevadel ajakirjanikust mitu korda rääkinud ja nimetas olukorda väga tõsiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles