Tallinna börs lõpetas päeva tugevas miinuses (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börs
Tallinna börs Foto: Tairo Lutter / Postimees

Hommikul maailmaturgude languse tuules suuna allapoole võtnud Tallinna börs lõpetas kauplemispäeva tugevas miinuses, börsiindeks kahanes 1,71 protsenti 915,85 punktile.

Kauplemispäev oli tavapärasest märksa aktiivsem ning kokku oli 729 tehingu käive 1 080 150 eurot. Langustrend algas maailmaturgude, sealhulgas Euroopa börside punasesse kukkumise tuules juba hommikul, esimese 30 minutiga kahanes indeks 1,64 protsenti ning päeva peale süvenes langus veelgi.

Aasia aktsiaturud asusid neljapäeval suurde langusesse, pärast seda kui USA president Donald Trump ütles, et Föderaalreserv on "läinud hulluks" seoses plaanidega tõsta veelgi intressimäärasid. Tugevas miinuses lõpetasid kolmapäevas kauplemise ka Ühendriikide enda aktsiaturud, olulisim indeks S&P 500 kahanes 3,3 protsenti.

Shanghai börs kukkus Eesti aja järgi neljapäeva varahommikul ligi 5 protsenti, samas kui Tokyo ja ja Hong Kongi aktsiaturud kaotasid väärtusest ligi 4 protsenti. Lisaks Trumpi kommentaari teeb investoritele muret ka kasvavad intressimäärad ning USA ja Hiina vaheline kaubandustüli.

Tallinna börsipäeva aktiivseim nimetus oli Tallinna Sadam, mis 294 600-eurose käibe ja koguni 181 tehingu juures kahanes 3,78 protsenti 2,05 eurole. Ühtlasi oli riigi enamusosalusega firma ka turu suurim langeja.

Hommikul börsipäeva pea 9-protsendise langusega alustanud Harju Elektri aktsia taastus päeva peale ning lõpetas päeva kolmepäevase tasemega võrreldes vaid 3,51 protsenti allpool. Tööstusfirma aktsiaga tehti kokku 60 tehingut, mille käive jäi pisut alla 47 500 euro.

Üle 2 protsendi langesid põhinimekirja aktsiatest veel Silvano, Tallinna Kaubamaja Grupp, Merko Ehitus ning enam kui protsendi võrra odavnesid LHV ja Nordecon. Plussis lõpetasid päeva vaid Baltika, Arco Vara ning Olympic, ehkki nende nimetuste käive jäi mõne tuhande euro kanti.

Olympic Entertainment Group (OEG) esitas neljapäeval börsile ametliku  taotluse Olympicu väikeaktsionäride aktsiate ülekandmiseks Odyssey Europe'ile 1,4-eurose hüvitise eest aktsia kohta. Kasiinofirma üldkoosolek kiitis septembri alguses heaks vähemusaktsionäridele kuuluvate aktsiate ülevõtmise, kus Olympic ühineb Odyssey Europe AS-iga.

Avalduse kannaks börs vähemusaktsionäride aktsiad Odyssey Europe väärtpaberikontole üle, rahaline hüvitis läheks aktsionäridele üle eelduslikult 12. oktoobril 2018 või sellele lähedasel kuupäeval. Tehing toimuks automaatselt ning aktsionärid ei pea selle teostumiseks samme tegema.

Ehkki säärase tehingu toimumisel saaksid olemasolevad aktsionärid iga väärtpaberi kohta vaid 1,4 eurot, pööras Olympicu väärtpaber börsil neljapäeval hoopis tõusule, kasvades 6600-eurose käibe ja seitsme tehingu juures 1,33 protsenti 1,52 euroni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles