Postimehe artikleid saab nüüd kuulata (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe artikleid saab nüüd ka kuulata
Postimehe artikleid saab nüüd ka kuulata Foto: Kuvatõmmis

Väljaande Postimees veebiartikleid on alates sellest nädalast võimalik mitte ainult lugeda vaid ka näiteks joostes, autot juhtides või rattaga sõites klapid peas kuulata.

Võimaluse annab selleks uudiste peafoto alla paigutatud audiopleier, mille taustal töötav robot suudab kirjaliku teksti eestikeelseks kõneks sünteesida ja selle inimhäälel ette kanda. Põhineb see Eesti Keele Instituudi arendatud helisünteesi lahendusel, mille tarkvara Postimees oma keskkonnaga integreeris ning sel nädalal esimesed rubriigid kasutajatele kuulatavaks muutis.

Eesti Meedia äriarendus- ja teostusgrupi juhi Kristjan Pillaku sõnul on robotteksti saamiseks näitlejad sisse lugenud teatud hulga ettevalmistatud sõnu ja selle põhjal on sünteesitud teised hääldused ja vormid. Süsteemid on samas ka iseõppivad ja võimelised end lähtuvalt tagasisidest  parandama.

Postimehe uudiseid loeb robot ette näitleja Eva Kolditsi häälematerjali alusel.

«Laiendame oma meediumi  täiesti uuele väljundile ning see toimib!» rääkis Pillak. «Proovisin ise möödunud nädalal viimaste testide käigus, kas linnaliikluses autoroolis olles mobiilis etteloetavatest uudiseid talutavalt kuulen, ja pean tõdema, et mind üllatas ettelugemise kvaliteet.»

Kui täna saab esimeste rubriikide uudiseid kuulata ühekaupa, siis tulevikus saavad inimesed kokku panna uudistest ka playliste – näiteks rubriigi, autori või ajamääruse alusel.

Pleieriga varustatakse vaid uued artiklid, arhiiviuudiseid vähemalt esilagu audioformaati teisendama ei asuta. Helifailid tekivad uudiste külge kõigest minuti jooksul pärast nende avaldamist või muutmist.

Tulevikus saab hakata artiklite helifaile enda mobiili või arvutisse ka alla laadima, et neid näiteks lennusõidu ajal kuulata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles