Budapesti sõnul sattusid ungarlased Ukrainas surmanimekirja (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mure rahvusvähemuste pärast Ukrainas sai hoogu eelmisel sügisel seoses uue haridusseadusega.
Mure rahvusvähemuste pärast Ukrainas sai hoogu eelmisel sügisel seoses uue haridusseadusega. Foto: Zoltan Mathe / AP / Scanpix

Diplomaatiline konflikt Ungari ja Ukraina vahel muutus teravamaks seoses Budapesti kartusega, et Ukraina võtab sihikule niinimetatud paremäärmuslaste surmanimekirja sattunud etnilised ungarlased.

Ungari välisministeeriumi sõnul on Ukraina Ungari-vastane poliitika saavutanud uue taseme. Välisministeeriumi ametnik Levente Magyar süüdistab Kiievit pingete õhutamises kahe naaberriigi vahel.

Väidetavalt avaldas Ukraina veebilehekülg Mirotvorec 313 Ungari kodakondsusega inimese andmed, nende hulgas olid ka mitmed Ungari ametnikud ning diplomaadid.

Mirotvoreci näol on tegemist paremäärmusliku veebileheküljega, mille missioon on paljastada inimesed, keda peetakse Ukraina vaenlasteks ja kelle tegevus ähvardab Ukraina turvalisust, rahu ning inimeste ohutust. 

«Tegemist on surmanimekirjaga, sest see avalikustab Ukraina väidetavad vaenlased,» ütles Magyar. «On varemgi juhtunud, et sellel veebilehel avaldatud inimesed on sattunud mõrva ohvriks.»

Ukraina valitsus otsustas veebileheküljel avaldatud 313 ungarlase suhtes läbi viia uue taustakontrolli. Magyari sõnul tunneb 100 000 Ukrainas elavat ungarlast sellest otsusest lähtuvalt hirmu tuleviku ees.

Ukraina ja Ungari vahel muutusid suhted pingeliseks aasta tagasi, kui Ukraina Ülemraada võttis vastu haridusseaduse, mille järgi tuleb rahvusvähemuste keeltes antav haridus kolme aastaga üle viia ukraina keelele. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles