Timmermans teatas Euroopa Komisjoni presidendiks pürgimisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans.
Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix

Euroopa Komisjoni hollandlasest asepresident Frans Timmermans teatas eile, et pürgib järgmisel aastal oma ülemuse Jean-Claude Junckeri mantlipärijaks Euroopa Komisjoni presidendi kohale.

Endine Hollandi välisminister teatas, et pürgib Euroopa Komisjoni presidendiks Euroopa Parlamendi sotsiaaldemokraatide fraktsiooni kandidaadina.

«Tahan tõusta Euroopa sotsialistide ja demokraatide esikandidaadiks Euroopa valimistel ja saada Euroopa Komisjoni presidendiks,» teatas Timmermans oma Hollandi lõunaosas asuvas kodulinnas Heerlenis.

«Siit olen ma pärit, siin kasvasid üles minu vanemad ja siin töötasid mu vanaisad söekaevandustes. Ma kuulun siia, mitte Berlaymonti,» lausus ta, viidates Euroopa Komisjoni peahoonele, mida peetakse sageli rahvast kaugel asuva bürokraatia sümboliks.

Timmermansi šansid Euroopa Komisjoni presidendiks saada on väiksed. Sotsialistide ja Demokraatide fraktsioonile ei ennustata järgmise aasta mais peetavatel Euroopa Parlamendi valimistel võitu.

Tõenäoliselt saab Euroopa Komisjoni järgmiseks juhiks keegi europarlamendi praegusest suurimast fraktsioonist, mis kuulub konservatiivsele Euroopa Rahvaparteile (EPP).

EPP esikandidaadiks pürgimisest on teatanud Soome ekspeaminister Alexander Stubb ja EPP praegune juht Manfred Weber.

Samuti EPP-sse kuuluv Juncker valiti 2014. aastal komisjoni presidendiks samuti esikandidaadi (Spitzenkandidat) süsteemi alusel. Protseduuri kohaselt esitavad Euroopa tasandi erakonnad enne europarlamendi valimisi kandidaadid Euroopa Komisjoni presidendi ametikohale ja komisjoni juhiks peaks saama europarlamendi suurima saadikurühma kandidaat. Lõpliku otsuse langetab seejärel liikmesriikide juhte koondav Euroopa Ülemkogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles