Liikumisvajadus ajab toast välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Uuesalu Arendus OÜ

Tänapäeval pole just palju inimesi, kes istuva eluviisi nuhtlusest päris priid oleksid. Pärast kaheksat tundi kontoritooli külge aheldatust sõidame ikka autoga koju ning veedame pahatihti õhtu teleri ees diivanil. Kui terviserajad ning rattateed ahvatlevad ent otse koduukse taga, oleks piinlik koju konutama jääda!

Küllap on meist enamiku soov uut elamist otsides turvaline, rahulik ja roheline keskkond – koht, kus saaks lapsed muretu meelega õue mängima saata või nendega koos väike rattaretk ette võtta. Kui suisa südalinnas elada ei soovi, on pealinna lähedus siiski oluline, et kiiresti ja mugavalt kultuurisündmusi külastama ning meelt lahutama suunduda. Kirsi kodu on just selline koht Tallinna lähinaabruses, Jüri aleviku kõrval, mida elukohaks valides ühenduvad mitmed eelised: energiasäästlikud ja ruumikad ridaelamud keset rohelust, kesklinnast lahutab kõigest 15-minutiline autosõit ning ümberringi on lugematuid võimalusi aktiivseks ajaveetmiseks.

Edukas vald, rõõmsad elanikud.

Kirsi tee ridaelamud asuvad Jüri aleviku kõrval, mis on pealinna lähistel paiknevatest alevikest küllap üks edukamaid ja õnnelikumaid. Tänu majandusüksuste arvu kasvule ja tuhandetele töökohtadele on vald tugev kohalikus majanduses, kuid mis peamine – peredel on Jüri kandis hea elada. Rae valla infrastruktuur on viimastel aastatel jõudsalt arenenud. Uute elurajoonide rajamisega paralleelselt on välja ehitatud haljasalad, mänguväljakud, spordi- ja matkarajad. Järjest on lisandunud uusi lasteaiakohti, teid ja kergliiklusteid; laienenud on Jüri gümnaasium ja spordikeskus. Peetri aleviku lapsed saavad käia Peetri Lasteaed-Põhikoolis ja Aruheina lasteaias. Ligi kaks aastat tagasi valmis uhiuus Järveküla koolimaja, mis mahutab algklasside maja ning põhikooli osa spordikompleksi, huvialakooli ja raamatukoguga. Suvel pandi nurgakivi Järveküla lasteaiale ja selle väiksemale majale. See leevendab märkimisväärselt uusasumitesse elama asuvate perede muret lasteaia- ja koolikohtade pärast.
 

Foto: Uuesalu Arendus OÜ

Tunne oma lähiümbrust.

Aktiivse ajaveetmise võimalustest ei tule Rae vallas puudust. Piirkonnas on jalgratta- ja rulluisusõiduks head võimalused, mis järjest paranevad. Senistele lisaks avati suve lõpul uus nelja kilomeetri pikkune lõik kergliiklusteed, mis kulgeb Aaviku külast Patika viaduktini. See sündmus viis kohalikud taas lähemale unistusele, et kõik suuremad elamupiirkonnad oleksid omavahel ühendatud kergliiklusteedega.

Ka looduses matkamiseks ja mitmekülgse maastiku nautimiseks pakub Rae vald mitmeid variante. Avastamisrõõmu peredele toovad looduskaitsealused objektid nagu Kurna mõisa park, Külma talu park, Paraspõllu looduskaitseala ja soo, Lehmja tammik, Vaskjala (Karjavere) tamm ja Reima kadakas Suursoo külas. Sedalaadi retked võimaldavad tutvuda oma kodupiirkonna kultuuripärandiga ning rõhutada selle väärtust ka pisematele pereliikmetele.

Uuringud on näidanud: selleks, et inimesel kujuneks välja harjumus liikuda, on väga oluline tunda end motoorselt osavana. Kui laps saab varases koolieas enesekindluse eri spordialadel, mõjutab see tema enesehinnangut ja edasist füüsilist aktiivsust. Reeglina ei vaja koolieelik veenmist, et jooksma, rattaga sõitma või välja mürama minna. Teda on palju lihtsam uue alaga tegelema innustada kui teismelist. Nutikad vanemad kasutavad selle eluetapi ära ja käivad koos lapsega eri alasid proovimas.

Foto: Uuesalu Arendus OÜ

Perega liikvele!

Kirsi kodust ei jää kaugele Jüri spordihoone, millest huvilised leiavad pallihalli, kus saab mängida korv- või võrkpalli, sulgpalli ja lauatennist, aeroobika-, jõu- ja kergejõustikusaalid ning maadlusmattide ja poksikottidega budosaali. Spordihoone kompleksi kuuluvad jalgpallistaadion (kaks kunstmuruga jalgpalliväljakut), kergejõustikustaadion (330meetrine tartaankattega jooksurada, kaugus-, kõrgus-, teivas- ja kolmikhüppe harjutamise võimalused, kuulitõuke- ja odaviskeala), liivaväljak (rannajalgpall, liuväli, hoki) ning asfaltkattega tenniseväljak. Ujulakompleksi kuuluvad neli 25-meetrist rada. Toimuvad erinevad treeningud alates lauatennisest, lõpetades vesiaeroobikaga. Ujulakompleksi juurde kuuluvad ka eraldi meeste ja naiste leilisaun ning aurusaun. Kuigi kaugele ei jää ka piirkonna teised spordikeskused nagu Järveküla, Peetri, Lagedi ja Vaida spordihooned.

Jalutamiseks ja tervisespordiks sobilikud Jüri terviserajad paiknevad gümnaasiumi staadioni taga, pikkustega 1,6 km, 2,6 km ning 5,3 km. Hiljuti terves pikkuses valgustuse saanud terviserajad on muutunud iga aastaga järjest enam külastatavaks. Talvel tulevad sportima suusasõbrad erinevatest valla asumitest, suviti kasutatakse radasid peamiselt jalutamiseks ja jooksmiseks.

Pehmematelt ja rahulikumatelt aladelt saavad adrenaliinijanused edasi järjest suurematele ja raskematele atraktsioonidele. Kahe aasta eest Peetri külas avatud elamusspordikeskus Spot of Tallinn võimaldab harrastada kõiki kaasaja ekstreemspordialasid nagu skateboarding, lumelaud, trikisuusatamine ja BMX. Lisaks on võimalik tegeleda akrobaatika, tänavatantsu ja parkuuriga. Kogu Euroopas ainulaadne keskus pakub maailmatasemel võimalusi nii profisportlastele kui harrastajatele. Kompleksi sisehallis on BMX-krossi treeningrada, skate-pargid, sportvõimlemise ja akrobaatika ala, trampoliinid, poroloonbasseinid, drop-in atraktsioond ja palju muud. See kõik loob võimaluse nii peredele kui eri vanuses huvilistele harrastada, treenida ja võistelda 13 500 ruutmeetrisel alal aastaringselt, ilmastikust olenemata.


Copy
Tagasi üles