Soome valitsusel seisab ilmselt ees usaldushääletus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp.
Soome lipp. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Soome peaministri Juha Sipilä valitsuse usaldus pannakse võidakse panna järgmisel nädalal parlamendis proovile vaidluse tõttu, mis ümbritseb peamiselt vallandamist lihtsustavat seaduseelnõud, vahendas YLE neljapäeval.

Valitsus kavatseb käivitada protseduuri, mis näeb ette, et valitsus kõigepealt tutvustab parlamendis oma seisukohta. Seejärel algab parlamendis arutelu, mille käigus saab esitada usaldushääletuse ettepanekut. Tavaliselt seda ka tehakse ning selle hääletusega arutelu lõppeb.

Sipilä tutvustab valitsuse seisukohti teisipäeval ning Yle andmeil toimub hääletus kolmapäeval.

«Küsime parlamendilt, kas valitsuse järgitav suund vastab parlamendi laiade hulkade tahtele,» ütles Sipilä.

Tema sõnul puudutab usaldushääletus kogu valitsuse tööhõivepoliitikat, kuhu kuulub ka koostatav vallandamisseadus.

Valitsus rõhutab, et ei kavatse väikeettevõtetes vallandamiskaitset nõrgendavat seaduseelnõu tagasi võtta ning seega nihkub poliitiline vastutus valitsuselt parlamendile.

Sipilä sõnul austab valitsus organisatsioonide õigust poliitilistele meeleavaldustele ega kavatse ametiühinguliikumist põlvili suruda. Valitsus loodab, et parlamendihääletus kahandab protestihääli.

«Protestid valitsuse suuna vastu olnud tava, parlamendi suunavõtu vastu on protestitud vähem,» ütles Sipilä.

Palgatöötajate ühendused on nõudnud valitsuselt eelnõu tagasivõtmist ja hoiatanud jõulisemate sammude eest, kui seda ei tehta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles