Vene vanglavideo näitab arvatavat vangi vägistamist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mordovia vanglakoloonia kong.
Mordovia vanglakoloonia kong. Foto: MAXIM MARMUR / AFP / SCANPIX

Moskva eeluurimisvanglas filmitud video paljastab kinnipeetava piinamise, piinaja ise on lastud teenete eest vabadusse.

Mõne kuu eest tekitas Jaroslavli kinnipidamisasutuses filmitud vangide piinamist kujutav video üleriigilise pahameeletormi ja tõi kaasa mitmeid uurimusi vanglaametnike jõhkruste osas.

Nüüd on ilmnenud uus kahe minuti pikkune nutitelefoniga filmitud klipp, kus kolm kiilakat meest suruvad neljandat madratsile, püüdes viimaselt informatsiooni kätte saada. Üks meestest rammib puidust varrast mehe tuharate vahele, televiisori vali heli summutab piinatava karjed.

«Mis sa oled hirmul või?» kuuldub ühe piinaja remark. Moskva telekanali 360 TV sõnul on salvestis filmitud eelmisel aastal kohalikus eeluurimisvanglas.

Telejaam tuvastas ühe piinajana Roman Novikovi, kellele määrati 2010. aastal sooritatud mõrva eest 2017. aasta augustis 8,5 aasta pikkune vanglakaristus range järelvalvega kinnipidamisasutuses. Väidetavalt on Novikov tingimisi vabastatud ja töötab nüüd Moskva äärelinnas fitness-instruktorina.

«See varras ei teinud kellelegi haiget. See vaid pigistati tuharate vahele,» lausus Novikov 360 TV-le.

Väidetav piinaja selgitas jaamale, et ta viidi üle teise kinnipidamisasutusse ja vabastati viimaks tänu filmitud salvestisele. Novikov selgitas, et Noginski eeluurimisvangla ametnikud kasutavad sageli vange ülesannete sooritamiseks, muuhulgas ka kinnipeetavatelt tunnistuste kätte saamiseks. Selle eest saavad vangid vastutasuks paremat kohtlemist.

«Mingit vangide piinamist pole olnud. See on lavastatud video, mis valmistati spetsiaalselt vangla juhtkonnale,» lisas Novikov 360 TV-le.

Telejaam teatas, et kavatseb anda salvestise uurijate ja riikliku vanglateenistuse valdusesse.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles