Erakondade rahasüst jäi mullusest nigelamaks (2)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihalduse minister Janek Mäggi Keskerakonna suvepäevadel. 
Riigihalduse minister Janek Mäggi Keskerakonna suvepäevadel. Foto: Joakim Klementi/Postimees/Eesti Meedia/scanpix Baltics

Erakonnad kogusid majandusaasta kolmandas kvartalis kokku 315 372 eurot. Seda on pisut rohkem kui samal ajavahemikul eelmiste riigikogu valimiste eel – 2014. aasta kolmandas kvartalis saadi annetustena 315 145 eurot –, kuid oluliselt vähem kui mullu samal perioodil, sügiseste kohalike valimiste eel, mil erakondi totati 512 856 euroga.

Kokku annetas juulist algusest septembri lõpuni erakondadele ligi poolsada riigikogulast, keskmine annetussumma olnuks enne eurosid kehtinud rahasse ümberarvutatuna enam kui 10 000 krooni. 30 heldeima annetaja seas on kümme poliitikut, ülejäänud on ettevõtjad. Suurima annetuse – 45 000 eurot – tegi Vjatšeslav Leedo oravatele.

«Reformierakonnas ma pettusin mõni aasta tagasi väga, kui ta muutus üldkasutatavaks parteiks, kes tahtis ainult võita. Tundub, et nad otsivad nüüd jälle oma nišši, ja kui nad muudavad oma niši õigeks, siis on kõik väga korras,» ütles Saaremaa ettevõtja viimases intervjuus Postimehele.

Kui Reformierakonna heldeimatest toetajatest ei kuulu ükski parteisse, siis näiteks Isamaa ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) puhul on lood teisiti: Isamaa nimekirjas on nii parteile 20 000 eurot annetanud ettevõtja Kaspar Kokk kui ka sama summaga toetanud rahandusminister Toomas Tõniste. EKRE liikmetest partei heldeimad toetajad on ettevõtjad Mait Talu ja Allan Unt ning skulptor Mati Karmin.

Samas on EKRE kogutud annetuste kogusumma vaid 5174 eurot, olles napilt suurem ainuüksi sotsiaaldemokraadist europarlamendi liikme Ivari Padari 5000-eurosest annetusest oma koduparteile. Isamaa lahkeimate toetajate seas on 10 000 euroga Andres Sõnajalg (sündinud 1958), kuid tegu on ettevõtjaga Pärnumaalt, mitte ühega samanimelistest tuntud ärivendadest.

190-kordne vahe

Parteid kogusid kolmandas kvartalis annetusi 315 372 eurot:

  • Reformierakond 120 389
  • Isamaa 103 170
  • SDE 42 642
  • Keskerakond 37 329
  • EKRE 5174
  • Rohelised 3119
  • Vabaerakond 2909
  • Vasakpartei 640 eurot.

Allikas: ERJK

Riigikogu liikmetest annetas erakondadele alla poole, 44 liiget. Kõige huvitavam oli seis Keskerakonnas, kus veerandsajast fraktsiooni liikmest viis tegid erakonnale kopsaka annetuse (näiteks Jaanus Karilaid ja Toomas Väinaste andsid kumbki 3000 eurot) ning seitse maksis parteile lahke annetusega võrdväärse liikmemaksu: Märt Sults 964, Aadu Must ja Toomas Vitsut 945 eurot. Võrdluseks: peaminister Jüri Ratas toetas erakonda 1110 ja majandusminister Kadri Simson 1000 euroga.

Toompea saadikutest tegid Isamaale suurima annetuse Sven Sester (3000 eurot) ja Helir-Valdor Seeder (2450 eurot) ning sotsiaaldemokraatidele Rainer Vakra (2100 eurot). Rahvuskonservatiivide seitsmeliikmelisest fraktsioonist oli annetajaid ainult üks – Uno Kaskpeit 150 euroga.

Ehkki Vabaerakond paistis silma pisima kogutud annetuste summaga – oldi kehvemad isegi Eestimaa Rohelistest – panustas partei rahakotti kogu seitsmeliikmeline saadikurühm. (Muide, samasuguse üksmeelega talitasid ka sotsid.) Suurimad annetused tegi Vabaerakonnale riigikogu fraktsiooni liige Külliki Kübarsepp (510 eurot), partei vastne esimees Kaul Nurm toetas erakonda 15 euroga. Nüüdseks fraktsioonitutest saadikutest toetasid endist koduparteid nii Peeter Ernits kui ka Urve Palo: vastavalt Keskerakonda ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda.

Rohelistele tegi suurima annetuse metsa- ja põllumaa ostu ning rendiga tegeleva Vestman Energia juht Aivar Berzin (2500 eurot) ja erakonna esimees Züleyxa Izmailova (392 eurot). Eestimaa Ühendatud Vasakpartei ainus annetaja on 550 eurot loovutanud esimees Valev Kald.

Tõenäoliselt on riigikogu valimiste eel, aasta viimasel kolmel kuul erakondadel oodata aga oluliselt kopsakamaid toetusi. Olgu võrdluseks toodud, et 2015. aasta märtsis toimunud parlamendivalimiste eel said erakonnad 2014. aasta viimases kvartalis 508 034 eurot.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles