Tesla nõukogu esimeheks võib Elon Muski asemel saada eesti päritolu mees (6)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Murdoch.
James Murdoch. Foto: Warren Allott / AFP

Kuna Elon Musk on sunnitud Tesla nõukogu esimehe kohalt tagasi astuma, siis peetakse tema kõige tõenäolisemaks mantlipärijaks James Murdochit, kelle soontes voolab ka Eesti verd.

Elon Musk sõlmis sellel kuul kohtuvälise kokkuleppe USA börsi- ja väärtpaberikomisjoniga (SEC) ning lubas tagasi astuda Tesla nõukogu esimehe kohalt (aga mitte tegevjuhi kohalt). SEC oli esitanud Muski suhtes süüdistuse seoses augustikuus tehtud Twitteri säutsuga, milles ta lubas Tesla börsilt minema viia. Musk väitis toona, et tal on selleks rahastus olemas, kuid tegelikkuses polnud see sugugi nii.

Mitmed Tesla-sisesed allikad on öelnud väljaandele Financial Times, et kõige suurema tõenäosusega saab Tesla nõukogu järgmiseks esimeheks meediahiiglase 21st Century Fox praegune tegevjuht James Murdoch, kes astub oma kohalt peatselt tagasi, sest ettevõte läheb Walt Disney kätte. Murdoch astus mõni aeg tagasi ka Sky nõukogu esimehe kohalt, sest viimane läks Comcasti kätte.

Murdoch, kes on Muski sõber, liitus möödunud aastal Tesla nõukoguga sõltumatu liikmena, kelle ülesandeks oli vähendada Muski mõju nõukogu üle. Selle tööga pole ta ilmselgelt hakkama saanud ning enamustes Muski otsustes on Murdoch teda hoopis toetanud. Nende otsuste hulka kuulus muuhulgas ka SECi esimesest kohtuvälise lahenduse pakkumisest keeldumine, mis pühkis Tesla aktsiast 14 protsendi.

Kokkuleppe korras SEC'iga peab Tesla lisaks veel määrama ka kaks täiendavat sõltumatut nõukogu liiget. Muskil on uute inimeste leidmiseks aega novembri keskpaigani, sest talle anti nõukogu esimehe kohalt tagasi astumiseks 45 päeva. Lepingu järgi võib ta siiski pikendust taotleda.

James Murdoch on miljardärist meediamoguli Rupert Murdochi poeg tema endise naise Anna Maria Manniga, kes on Šotimaal sündinud eesti päritolu ajakirjanik ja kirjanik. Sünninimega Anna Maria Torv on Eestis sündinud merekaupmehe Jacob Tõrva ja šotlanna Sylvia Braida tütar.

Tesla nõukogusse kuulub veel üks teinegi Eesti verd mees nimega Steve Jurvetson, kes sattus möödunud aastal seksuaalse ahistamise skandaali ja pidi seetõttu ajutiselt nõukogust lahkuma. Jurvetson on Ränioru riskikapitalist, kes kuulub ka SpaceX'i nõukogusse ja juhtis kuni skandaali avalikuks tulekuni riskikapitali firmat Draper Fisher Jurvetson.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles