Iisrael peatas kütusetarned Gaza sektorile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlaste süüdatud rehvidest tõusev suits piirialal.
Palestiinlaste süüdatud rehvidest tõusev suits piirialal. Foto: Khalil Hamra / AP

Iisraeli kaitseminister Avigdor Lieberman andis reedel käsu peatada viivitamatult kõik kütusetarned Gaza sektorile seoses vägivaldsete kokkupõrgetega piiril.

"Pärast tõsiseid vahejuhtumeid Gaza ja Iisraeli piiril annab kaitseministeerium käsu peatada viivitamatult kõik kütusetarned piirkonda," kirjutati teadaandes.

Iisraeli ja Gaza sektori piiril hukkus kokkupõrgetes Iisraeli sõduritega seitse palestiinlast, teatas Hamasi juhitud enklaavi tervishoiuministeerium.  Ametnikud ei avalikustanud kohe kõikide ohvrite nimesid. Nad tapeti mitme tuhande protestija lähenemisel Iisraeli Gazast eraldavale turvatarale.

Neli palestiinlast tapeti Gaza sektori keskosas asuvast Al-Bureijst idas ja kaks palestiinlast hukkus enklaavi pealinnast Gaza Cityst idas. Veel üks palestiinlane sai surma sektori lõunaosas asuva Rafahi lähedal.

Iisraeli sõjaväe teatel kogunes piiri erinevate lõikude lähistel umbes 14 000 "märatsejat ning meeleavaldajat".  

"Sõdurid märkasid mitut ründajat, kes ronisid üle turvatara Gaza sektori lõunaosas," seisis armee avalduses. Palestiinlased paigaldasid lõhkekeha, mille plahvatuse järel turvatara süttis. Seejärel lähenesid ründajad Iisraeli piiripunktile ja lasti maha. 

Iisraeli sõdurid on tapnud Gaza piiril alates märtsi lõpust vähemalt 203 palestiinlast. Enamik neist tapeti piirirahutuste käigus, mõned hukkusid Iisraeli õhu- ja suurtükirünnakutes. 

Palestiinlased on korraldanud alates märtsi lõpust Iisraeli turvatara juures meeleavaldusi Iisraeli riigi rajamisega kaasnenud sõja tõttu põgenenud palestiinlaste ja nende järeltulijate tagasipöördumisõiguse nõudmiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles