Raudmees Ratasepp Postimehele: emotsioon jõuab tavaliselt kohale nädala jagu hiljem

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Ratasepp Kanaari saartel
Rait Ratasepp Kanaari saartel Foto: Jakob Meier

Rait Ratasepp püstitas 20-kordse ultratriatloni uue maailmarekordi, kui veetis 20 Ironmani võistlustrassi peale kokku rajal 9 päeva 22 tundi 52 minutit ja 34 sekundit. Varasem rekord purunes rohkem kui 13 tunniga ja seda kordades raskemal rajal. Kõige keerulisemad hetked vaevasid Rataseppa sel teisipäeval, kui ta seisis vahetult enne ränkraske katsumuse lõppu silmitsi katkestamisohuga.

«Mul on see probleem, et vasak jalg on alati olnud veidi nõrgem. Kohe, kui mingi häda on, siis hakkab parem seda kompenseerima ja parem reielihas sai ülekoormuse. Ja see oli väga keeruline,» selgitas Ratasepp Postimehele oma kõige raskemaid hetki, kui jalgrattasõidul külge korjatud häda hakkas ülejäänud võistlust segama. «17. päeval oli väga-väga valus joosta ja igal sammul käis reiest terav valu läbi.» Ja nõnda läbis ta maratonidistantsi ehk 42 kilomeetrit!

Sportlane ise rõhutab, et ta ei võitnud valusa jalaga joostes ühtegi terviseriski, sest tunneb oma kehva peensusteni. Küsimus oli hoopis vaimses vastupidavuses. «Ma mõtlesin, et kui tuleb veel üks nii keeruline jooksupäev siia lõppu, siis ma ei tea, kas suudaksin selle ära kannatada,» rääkis Ratasepp keerulistest hetkedest. Õnneks leiti koos massööriga aga samal õhtul murele lahendus.

«Kuigi 18. päev oli tuuleolude tõttu kõige keerulisem ja mu aeg tuli kõige aeglasem, siis tegelikult oli mure juba taandumas ja sellist valu ei pidanud kannatama. Siis ma sain aru, et asi on lahendatud,» lisas ta.

Eile õhtul finišisse jõudes lubas Ratasepp endale sõõmukese šampanjat, aga kõige suurem rõõmuhetk ootab teda veel ees. «See, millega ma olen hakkama saanud, jõuab tavaliselt kohale nädal või nii hiljem, kui olen sellest kõigest välja puhanud ja hakanud tavalisse režiimi jõudma. Siis jõuab tagantjärgi see emotsioon pärale,» selgitas sportlane, kes alustab juba täna pikka koduteed. Esmalt on ees 41-tunnine praamisõit, millest enamuse kavatseb Ratasepp sõna otseses mõttes maha magada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles