Rootsi konservatiivide esinumber loobus valitsuse moodustamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi moderaatide liider Ulf Kristersson.
Rootsi moderaatide liider Ulf Kristersson. Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS / Scanpix

Rootsi liberaalkonservatiivse Mõõduka Koonderakonna liider Ulf Kristersson loobus täna valitsuse moodustamisest, jättes riigi poliitika edasise saatuse lahtiseks.

Kristersson kohtus parlamendi esimehe Andreas Norléniga ning selgitas talle, et praegusel hetkel puuduvad eeldused valitsus kokku panna.

Tema avaldus oli prognoositav, sest paremtsentristlikku blokki kuuluvad Keskerakond ja liberaalid tõrjusid tema ettepanekud.

Rootsi valitsuse võimalik koosseis on veel täiesti lahtine, sest 9. septembril peetud üldvalimistel ei saanud kumbki suurem blokk enamust, mis muudab stabiilse koalitsiooni moodustamise raskeks.

Ametistlahkuva peaministri Stefan Löfveni sotsiaaldemokraadid säilitasid oma positsiooni suurima erakonnana ja nende punaroheline koalitsioon kogus ühe parlamendikoha rohkem kui paremtsentristlik blokk.

Olulise rolli kaalukeelena said populistlikud Rootsi Demokraadid.

Parlament avaldas Löfvenile septembris umbusaldust, mis tähendas tema valitsuse lahkumist võimult. Alates 2014. aastast võimul olnud Löfven täidab valitsusjuhi kohustusi kuni uue valitsuse moodustamiseni.

Spiiker Norlén kohtub homme erakondade esimeestega, et olukorda arutada. Võimalikku uut valitsuse moodustajat ta ei nimetanud.

«Minu meelest on kõige tähtsam, et Rootsi saaks stabiilse valitsuse,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles