Džihadistid ei lahkunud tähtajaks Süürias Idlibi puhvertsoonist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mässuliste võitleja Idlibi provintsis.
Mässuliste võitleja Idlibi provintsis. Foto: Reuters / Scanpix

Tähtaeg džihadistide lahkumiseks Süüria Idlibi provintsi kavandatud puhvertsoonist möödus ilma, et islamivõitlejad oleksid sealt taandunud, teatas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

Mässuliste allikas kinnitas tähtaja möödumist.

Džihadistide lahkumine oli teine ja viimane tingimus Vene-Türgi kokkuleppe täitmiseks, et vältida Süüria valitsusvägede pealetungi Idlibi provintsis.

Pühasõdalaste allianss teatas varem pühapäeval, et nad jätkavad Idlibis võitlust.

"Me ei ole loobunud meie džihaadi-valikust ja võitlusest meie õnnistatud revolutsiooni elluviimise suunas," ütles allianss Hayat Tahrir al-Sham.

"Me hindame kõigi nende jõupingutusi, kes püüavad riigis ja välismaal kaitsta vabastatud piirkonda," ütles allianss ilmse viitega Türgile.

"Kuid samal ajal hoiatame me Vene okupandi petlikkuse eest," lisas allianss Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi teise tähtsa toetaja kohta.

Venemaa ja Türgi kokkuleppe kohaselt tuli raskerelvad puhvertsoonist ära viia 10. oktoobriks ja džihadistid lahkuma 15. oktoobriks.

"Džihadistide mittelahkumine annab (Süüria) režiimile ja Venemaale ettekäände sõjalise operatsiooni korraldamiseks vähemalt demilitariseeritud tsoonis," ütles Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse direktor Rami Abdel Rahman.

Hayat Tahrir al-Sham (HTS) tõenäoliselt püüdis võita aega Vene-Türgi lepet mitte otseselt tõrjudes, kuid ka mitte heaks kiites, lisas ta.

HTS kontrollib suurt osa Idlibi provintsist, kuid seal tegutsevad ka teised džihadistide ühendused nagu Hurras al-Deen ja Ansar al-Islam.

Need võitlejad kontrollivad rohkem kui kaht kolmandikku kavandatavast puhvertsoonist ja pidid esmaspäevaks lahkuma.

Hurras al-Deen lükkas Türgi-Vene kokkuleppe tagasi, kuid ilmselt viis oma raskerelvad piirkonnast eelmisel nädalal välja.

President Assad ja teised kõrged Süüria ametnikud on hoiatanud, et Idlibi kokkulepe on vaid ajutine meede.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles