Rohelised koguvad allkirju fosforiidikaevandamise vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil tükike fosforiiti, diktüoneemakihti ning  glaukoniitliivakivi fosfaatsed fragmendid. Tagapool Kabalast pärit puursüdamikud.
Pildil tükike fosforiiti, diktüoneemakihti ning glaukoniitliivakivi fosfaatsed fragmendid. Tagapool Kabalast pärit puursüdamikud. Foto: Peeter Langovits

Virumaalased alustasid koos Eesti Rohelise Liikumisega (ERL) allkirjade kogumist fosforiidi kaevandamise vastu Eestis.

Allkirju kogutakse veebikeskkonnas petitsioon.ee ning need antakse hiljem üle keskkonnaministeeriumile.

Hoolimata sellest, et fosforiidimaardlate varu on arvatud passiivsete maavarade hulka, teatas hiljuti Viru Keemia Grupp (VKG), et alustab Virumaal leiduvate fosforiidimaardlate teadusuuringuid ja on öelnud, et soovib taotleda uuringuteks luba keskkonnaministeeriumilt.

«Üks ettevõte on otsustanud uuesti hakata torkima nii tundlikku teemat, kuigi avalikkuse seisukoht on juba veerand sajandit teada olnud,» ütles ERLi juhatuse liige Ilmar Part.. «Igasuguse mõtte hellitamine fosforiidi kaevandamisest tuleks kiiresti unustada. Ühe ettevõtte majanduslikud huvid ei saa iialgi üle kaaluda kõikide eestimaalaste pikaajalist huvi pärandada oma lastele ja lastelastele võimalikult väärtuslikku, viljakat ja puhast elukeskkonda.»

Eelmise fosforiidisõja ajal loodud keskkonnaorganisatsioon teatab, et toetab Eesti Looduskaitse Seltsi poolt keskkonnaministeeriumile ja avalikkusele saadetud kirja ja loodab, et VKG mõistab olukorra teravust. «Kui arengud peaks vaatamata praegustele juttudele liikuma uuringuloa andmise suunas, ei jää ka meie keskkonnaorganisatsioon seda vaikselt pealt vaatama,» andis olukorra pingelisust mõista ERLi juhatuse liige Rainer Rohtla.

Keskkonnaminister Keit Pentus:

«Ütlen aitäh nii rohelisele liikumisele kui Looduskaitseseltsile, kes on avalikult toetust avaldanud minu seisukohale fosforiidi kaevandamise osas Virumaal.

Fosforiit ei ole Eestis kaevandatav. See otsus on riigi poolt tehtud aastaid tagasi põhjusel, et kaevandamisega kaasneks oht sealsete elanike elukeskkonna tõsiseks rikkumiseks. Õhu, pinna- ja põhjavee reostuse oht on asi, millega riskimine ei tule kõne alla. Mitte keegi ei ole suutnud tõestada, et fosforiidi kaevandamine Eestis oleks võimalik ilma elanike elukeskkonda halvendamata või ohtu seadmata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles