Briti peaministri sõnul on Brexiti-lepe saavutatav

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Theresa May alamkojas kõnelemas.
Peaminister Theresa May alamkojas kõnelemas. Foto: PA / PA Wire/PA Images

Briti peaminister Theresa May ütles esmaspäeval, et tema hinnangul on Brexiti-kokkulepe endiselt võimalik, seda hoolimata asjaolust, et kõnelused on Iirimaa piiri küsimuses ummikusse jooksnud.

"Usun jätkuvalt, et läbi räägitud kokkulepe on parim tulemus Ühendkuningriigile ja EL-ile. Usun jätkuvalt, et seesugune lepe on saavutatav," ütles May parlamendi alamkojas.

"Oleme jõudmas läbirääkimiste viimasesse etappi," ütles May, mille peale vallandus alamkojas naer, sest üldiselt ollakse veendumusel, et kõnelused on ummikusse jooksnud.

May kõneles päev pärast seda, kui tema Brexiti-minister Dominic Raab külastas Brüsselit, kuid loodetud läbimurret kolmapäeval algava Euroopa Ülemkogu eel ei saavutatud.

May hinnangul tegid mõlemad sellest hoolimata tõelisi edusamme kokkuleppe suunas. Peaministri sõnul nõustus Euroopa Liit põhjalikumalt uurima tema ettepanekuid Suurbritannia hoidmises ühenduse tolliliidus, kuni saavutatakse laiem kaubanduslepe. Edasiminekuid on valitsusjuhi hinnangul siiski ka Iirimaa piiri osas. 

"Me oleme olnud väga selged selles osas, et me ei saa nõustuda millegagi, mis ohustaks Suurbritannia ühtsust," lisas May.

Euroopa Liidu alaline eesistuja Donald Tusk hoiatas aga, et leppeta Brexiti stsenaarium on tõenäolisem kui kunagi varem.

Esmaspäevases kirjas Euroopa Liidu Nõukogu liikmetele märkis Tusk, et kuigi teda julgustab kõnelustel osalejate lootusrikkus ja sihikindlus ... siis tuleb samal ajal vastutustunnet ilmutades valmistada EL ette ka leppeta stsenaariumiks, "mis on tõenäolisem kui kunagi varem".

May Põhja-Iiri liitlane Demokraatlik-Unionistlik Partei (DUP) teatas esmaspäeval, et Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust järgmise aasta märtsis toimub ilmselt kokkulepet saavutamata. 

"Arvestades EL-i käitumist ja seda, kuidas nad on Theresa May nurka surunud, ei näe ma hetkel võimalust kokkuleppeks, mis saaks alamkojas enamuse," ütles DUP-i Brexiti-esindaja Sammy Wilson ajalehele Belfast Newsletter pärast seda, kui London ja Brüssel ei jõudnud pühapäevastel kõnelustel kokkuleppele Põhja-Iirimaa kaubandusreeglites.

"Seetõttu on ilmselt vältimatu, et me kokkulepet ei saavuta."

Šoti iseseisvusmeelne esimene minister Nicola Sturgeon lubas varem päeval hääletada Brexiti leppe vastu, kui see ei säilita Euroopa Liiduga lähedasemaid sidemeid kui praegu arutusel. 

Sturgeoni sõnul pakub Briti peaminister Theresa May vale valikut "kokkuleppeta Brexiti" ja "detailideta Brexiti" vahel, mis jätaks olulised teemad lahenduseta. 

"Olemas on ka teisi variante. Hääletamine halva või arusaamatu leppe vastu ei tähenda hääletamist leppeta jäämise poolt," ütles Sturgeon Londonis peetud kõnes. "Meie leiame, et Suurbritannia peaks jääma tervikuna EL-i tolliliitu ja ühisturule."

Pühapäeval takerdusid kõnelused Brexiti leppe üle Iiri piiri probleemile. May lahendus jätaks Suurbritannia Brexiti-järgseks üleminekuperioodiks sisuliselt EL-i tolliliitu. 

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles esmaspäeval, et edusammud Brexiti kõnelustel on võimalikud ning ta kavatseb hiljem esmaspäeval rääkida Briti peaministri Theresa Mayga.

"Ma usun meie kollektiivsesse mõistusesse, seega minu meelest võime edusamme teha," lausus Macron pressikonverentsil.

Macron lisas siiski, et valmis ollakse kõigiks stsenaariumideks, sealhulgas Ühendkuningriigi leppeta lahkumiseks tuleva aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles