Hiina peab uiguuride kinnipidamislaagreid tasuta kutseõppe keskusteks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uiguur jälgimas sõjaväelasi vedavat veokit Hiinas Xinjiangis.
Uiguur jälgimas sõjaväelasi vedavat veokit Hiinas Xinjiangis. Foto: CHINA STRINGER NETWORK / REUTERS/Scanpix

Hiina lääneosas asuvad kinnipidamislaagrid, kus võimud hoiavad umbes miljonit uiguuri ja kasahhi moslemit, on tasuta kutseõppe keskused, ütles kõrge Hiina ametnik.

Need laagrid on keskused, kus inimesi õpetatakse töötama tehastes. Lisaks kaitsepoogitakse moslemeid usuäärmusluse vastu, sest neile õpetatakse seal mandariini keelt ning kaasaegset teadust, ütles Xinjiangi provintsi kuberner Shohrat Zakir.

Zakiri teate avaldas teisipäeval riiklik uudisteagentuur Xinhua. Teade on haruldane, sest üldiselt Hiina kommunistlik partei ei selgita avalikult oma nägemust sellest, mida ta üritab saavutada umbes miljoni moslemi õigusvälise kinnipidamisega.

Endised kinnipeetavad on öelnud uudisteagentuurile Associated Press, et neid hoiti laagrites, kus neid sunniti korrutama partei hüüdlauseid ja ütlema lahti oma usust.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles