Suur osa eestlastest ei poolda autode tekitatud heitmete vähendamist (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto summuti.
Auto summuti. Foto: Michael Sohn / AP

44 protsenti eestlastest ei poolda EL-i algatust, mille eesmärgiks on vähendada sõiduautode ja kaubikute poolt toodetava CO2 heitmete kogust, selgus 2018. aasta suvel korraldatud SEB Liisingu uuringust.

Rohkem kui neljandik küsitletuist arvab, et nõuded on liiga karmid ja ebavajalikud, umbes viiendik aga kinnitab, et on peamiselt diiselautodele suunatud regulatsioonides pettunud, teatas SEB.

Samas kujundavad tulevikunõuded, mis eeskätt puudutavad diiselmootoritele kasutamist, juba praegu eestlaste autovalikut ning 10 protsenti küsitletust on kinnitanud, et plaanib juba lähiajal diiselautoga sõitmise lõpetada. Veerand uuringus osalenutest kinnitas, et ei kavatse oma järgmise autona soetada diiselautot.

«Euroopa Liidus lepiti oktoobri alguses kokku heitmekoguste uutes kärbetes, kus vahe-eesmärgiks võeti sõiduautode ja kaubikute poolt CO2 heitgaaside tootmise vähendamine 20 protsenti võrra aastaks 2025,» kommenteeris muutuse tähtsust tavakasutajale AS SEB Liisingu tegevjuht Rein Karofeld.

«See ei ole otseselt põhjus, et hakata juba täna muutma oma kütuseliigi ja mootorieelistusi, kuid ehk on õige hetk mõelda oma pikaajalisele autokasutusele.  Keskkonnasäästlikumate mudelite ostutrend on selgelt tuntav,» lisas ta.

Küsimusele, mis autot plaanitakse tulevikus osta, vastas ligi 40 protsenti vastanutest Eestis, et soovivad bensiinimootoriga autot, 28 protsenti pidasid õigeks valikuks hübriidi. Vaid 11 protsenti vastanutest on kinnitanud oma poolehoidu gaasil sõitvatele autodele. Mootoritüüpi pidas mitteoluliseks näitajaks veidi üle viiendiku vastanutest.

SEB Liisingu Eestis, Lätis ja Leedus korraldatud autoostu- ja kasutamisharjumuste teemaline uuring hõlmas üle 3100 vastaja ning korraldati juunis ja juulis 2018.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles