Raimond Kaljulaid: Ühtse Venemaaga sõlmitud leppe lõpetamine poleks tark (1)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimond Kaljulaid
Raimond Kaljulaid Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Keskerakonna ja Venemaa suurima erakonna Ühtne Venemaa vahelise koostööprotokolli tühistamine ei pruugi olla tark tegu, ütles Keskerakonna juhatuse liige ja Põhja-Tallinna linnaosa vanem Raimond Kaljulaid.

«Täna ei ole sellest leppest mitte kellelgi maailmas sooja ega külma, ei idapool piiri ega läänepool piiri. Aga selle leppe demonstratiivne puruksrebimine ja prügikasti viskamine ei pruugi olla kõige targem tegu,» ütles Kaljulaid saates «Otse Postimehest».

Kaljulaidi sõnul pole ta olnud Keskerakonnas ühegi arutelu juures, kus oleks räägitud Ühtse Venemaaga sõlmitud koostööprotokollist väljumisest. «Selle lepingu olemasolu ei ole mitte kuidagi takistanud Keskerakonnal valitsuses ajamast välispoliitikat, mis kulgeb sama joont mööda, mida on ajanud varasemad Eesti valitsused. See leping ei ole takistanud viimast väga edukalt läbi Euroopa Liidu eesistumist, see leping ei ole mingil moel mänginud rolli Eesti välispoliitilises või julgeolekupoliitilises suhtluses,» rääkis Kaljulaid.

«Reformierakond ja osa ajakirjandusest on sellesse kinni jäänud. Kui te loete välisajakirjandust, kus kõik räägivad kliimateadlaste raportist, mille kohaselt me liigume täna kursil, kus maakera temperatuur suureneb isegi kolm kraadi, siis sellest peaks tegelikult rääkima. Aga meie räägime mingist paberist, mille Savisaar kirjutas kunagi alla,» ütles Kaljulaid. «Ma arvan, et kui Jüri Ratasel oleks kabinet Keskerakonna uues büroos, siis seda paberit ei leiaks ta isegi sahtlist üles,» lisas ta.

Koostööprotokolli allkirjastasid 2004. aasta detsembris  toonased Keskerakonna juhatuse liikmed Ain Seppik ja Mailis Reps, Ühtse Venemaa poolt kirjutasid alla riigiduuma fraktsiooni aseesimees Valeri Bogomolov ning partei välissuhete osakonna juhataja Valeri Gussev.

Protokolli kohaselt peavad kaks parteid konsultatsioone ja vahetavad informatsiooni ning tutvustavad üksteisele erakonna ülesehitust ja tegevust. Samuti lubab lepe «ühisürituste korraldamist kahe riigi heanaaberliku koostöö süvendamise eesmärgil».

Keskerakonna esimees ja peaminister Jüri Ratas on korduvalt öelnud, et koostööprotokoll ei ole toiminud ja kahe naaberriigi parteide vahel ei ole selle alusel olnud tegelikku koostööd.

Opositsioonierakonnad ning ka valitsusse kuuluv Isamaa on nõudnud Keskerakonnalt koostööleppe lõpetamist. Selle aasta juunis tegi Isamaa suurkogu avalduse, milles nõudis Keskerakonnalt koostööleppe tühistamist Ühtse Venemaaga. «Keskerakonna tegevusetus eestimeelse poliitika ajamisel loob ohtliku vastuolu: ühelt poolt teostab Eesti valitsus järjekindlalt rahvusvahelist õigust ja riikide suveräänsust austavat poliitikat, teiselt poolt kaitseb valitsuskoalitsiooni suurim erakond oma koostöölepingut Ühtse Venemaaga, erakonnaga, mis eitab demokraatlikke väärtusi ja mille imperialistlik ideoloogia on vaenulik Eesti suhtes ning mis on õigustanud agressiooni Gruusia ja Ukraina vastu ja toetanud Süüria sõjakurjategijast diktaatorit Bashar al-Assadi,» seisab Isamaa suurkogu avalduses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles