Horvaatia liitub Schengeni viisaruumiga ilmselt ületulevaks aastaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trnoveci piiripunt Horvaatia ja Sloveenia piiril.
Trnoveci piiripunt Horvaatia ja Sloveenia piiril. Foto: ANTONIO BRONIC / REUTERS / SCANPIX

Horvaatia loodab täita Euroopa Liidu piirikontrollivaba Schengeni viisaruumi tehnilised tingimused selle aasta lõpuks ning ühineda piirkonnaga 2020. aastaks, teatas täna riigi siseministeeriumi kõrge ametnik.

«Meie eesmärk on täita kõik tehnilised kriteeriumid selle aasta lõpuks. Seejärel peab Euroopa Komisjon hindama, kas oleme ühinemiseks valmis ning loodame, et nad teevad seda enne Euroopa Parlamendi valimisi tuleva aasta mais,» selgitas Horvaatia siseministeeriumi riigisekretär Terezija Gras intervjuus Reutersile.

Grasi hinnangul aitaks Horvaatia Schengeni piirkonda kuulumine parandada julgeolekut nii nende riigis kui kogu Euroopa Liidus laiemalt. Lisaks toetaks inimeste vaba liikumine majandust, eriti turismi, mis annab viiendiku Horvaatia sisemajanduse kogutoodangust.

«Kontroll Euroopa Liidu välispiiride üle on kõige vaevanõudvama aspekt meie ettevalmistuste puhul. Oleme juba täielikult varustanud oma piiri Serbiaga ning nüüd teeme seda piiril Bosniaga,» rääkis Gras.

Horvaatia asub teel, mida mööda paljud migrandid loodavad liikuda edasi jõukamatesse Euroopa Liidu riikidesse. Mõned neist sisenevad Bosniast Horvaatiasse ilma piirikontrolli läbimata.

Septembri lõpuks oli politsei hinnangul kasvanud illegaalsete migrantide arv Horvaatias võrreldes mullu sama ajaga rohkem kui 30 protsenti – toona oli riigis eeldatavasti 4800 migranti. Suurem osa saabujaid on pärit Afganistanist.

Horvaatia on praegu üks kuuest Euroopa Liidu riigist, kes pole osa Schengeni viisaruumist, kuhu kuuluvad 22 ühenduse maad ning neli selle välist riiki – Norra, Island, Šveits ja Liechtenstein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles