Tusk soovib Maylt konkreetseid ettepanekuid Brexiti osas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euromeelne meeleavaldaja Westminsteri juures.
Euromeelne meeleavaldaja Westminsteri juures. Foto: Alastair Grant / AP / Scanpix

Euroopa Ülemkogu alalise eesistuja Donald Tuski sõnul kavatseb ta paluda Briti peaministrilt Theresa Maylt homsel bloki tippkohtumisel konkreetseid ettepanekuid ummikseisu ületamiseks Brexiti kõnelustel.

«Homme kavatsen ma küsida peaminister Maylt, kas tal on konkreetseid ettepanekuid, kuidas ummikust jagu saada,» ütles Tusk täna. «Me vajame midagi tõeliselt loovat, et kaitsta meie väärtusi, et kaitsta meie ühisturgu.»

«Selleks vajame uut mõtteviisi,» märkis Poola endine peaminister. 

Kuid Tusk tunnistas, et EL-i pealäbirääkija Michel Barnier tänasest raportist ja Briti parlamendi eilsest debatist lähtudes optimismiks alust ei ole.  

Põhilised erimeelsused Brüsseli ja Londoni vahel seisnevad küsimuses, kuidas pärast Brexitit Iiri piiri lahti hoida. 

Prantsusmaa teeb ettevalmistusi Suurbritannia lahkumiseks Euroopa Liidust ilma kokkuleppeta, ütles täna Prantsuse Euroopa minister.

Pariisi eesmärk on kindlasti hea leppe saavutamine, ütles Loiseau, kuid samuti tehakse ettevalmistusi Brexitiks ilma kokkuleppeta Brüsseli ja Londoni vahel.

EL-i liidrid kogunevad 17.-18. oktoobril Brüsselisse korralisele tippkohtumisele, mida Brüssel on nimetanud tõehetkeks Brexiti kõnelustel. Liidrid on esitanud Briti peaministrile Theresa Mayle kutse pidada tippkohtumise esimese päeva õhtusöögil kõne.

Leppeta Brexit on tõenäolisem kui iial varem, sõnas Euroopa Liidu alaline eesistuja Donald Tusk eile. 

Prantsusmaa on loonud mehhanismid, et võtta vastu erakorralised seadused, mille eesmärk on tulla toime kaosega leppeta Brexiti korral. 

Pariisi erakorralised meetmed hõlmavad ka Eurotunnelit, kus tuleb võib-olla kehtestada kontroll. 

Suurbritannia lahkub EL-ist 29. märtsil, kuid lahkumisleppe sünni korral tuleb anda liikmesriikide parlamentidele ja Euroopa Parlamendile piisavalt aega dokumendi eelnevaks ratifitseerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles