Saudi ajakirjanik võis surra ülekuulamise käigus

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo kohtus eile Saudi kroonprintsi Mohammed bin Salmaniga.
USA välisminister Mike Pompeo kohtus eile Saudi kroonprintsi Mohammed bin Salmaniga. Foto: Leah Mills

Oktoobri algul kadunud Saudi Araabia päritolu ajakirjanik Jamal Khashoggi suri väidetavalt Istanbuli konsulaadis, kui ülekuulamine läks plaanitust teistmoodi. Arvatavasti oli ülekuulamise eesmärk sundida Khashoggit Saudi Araabiasse naasma.

Väljaanne CNN teatas eile, et Ar-Riyad valmistab ette teadaannet, millega edastataks, et Khashoggi tapeti konsulaadis, kuid Saudi võimud ei olnud mõrvaga seotud. Avaldust ei väljastata aga enne, kui Türgiga jõutakse kokkuleppele, milline peaks olema järgneva kriminaaljuurdluse käik, vahendas The Washington Post kahele allikale tuginedes.

Saudi Araabia võimude väidetav avaldus läheb vastuollu nende varasema väitega, et Khashoggi lahkus konsulaadist elusana. Mingeid tõendeid selle kohta ei esitatud, olgugi et konsulaadihoone turvakaamerad fikseerisid ajakirjaniku sisenemise. Khashoggi kihlatu Hatice Cengiz, kes teda konsulaadi ees ootas, lausus samuti, et mees ei väljunud hoonest.

Washington Posti kolumnisti Khashoggit nähti viimati 2. oktoobril, kui ta sisenes Türgis Istanbulis Saudi Araabia konsulaati, et saada vajalikud dokumendid oma türklannast kihlatuga abiellumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles