Sikkuti sõnul asutakse ulatusliku infolekke põhjuseid haridusministeeriumist otsima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise- ja tööminister Riina Sikkut.
Tervise- ja tööminister Riina Sikkut. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Tänases riigikogu infotunnis vastas tervise- ja tööminister Riina Sikkut arupärimisele seoses suure andmete lekke kohta koolide haldamissüsteemis (EKIS), mille avalikustas Kanal 2 «Radar».

Koolide haldamise infosüsteemis (EKIS) sai kontvõõrana aastaid lugeda ja alla laadida sadade laste terviseseisundi, käitumisprobleemide ja pereliikmete omavaheliste suhete kirjeldusi. Haridus- ja teadusministeerium peab süüdlaseks hooletuid koolitöötajaid, neist mõned võtavad süü omaks, mõned aga peavad sellist eksimust võimatuks.

Riigikogu liige Liina Kersna (Reformierakond) küsis tervise- ja tööminister Riina Sikkutilt, kas tehakse koostööd, et teada saada, miks selline leke võimalikuks sai, kuidas laste andmeid edaspidi kaitsta ja kas lapsevanemad peaksid teada saama, kui nende õigusi riivati.

Sikkuti sõnul ei tohi seda tüüpi andmeid avalikustada ning pärast andmelekkest teada saamist asus haridus- ja teadusministeerium tegutsema, et see lõpetada. Lekke põhjus tuleb ministri sõnul välja selgitada koostöös ministeeriumiga. 

«Minu jaoks on ka väga vähe tõenäoline, et keegi tahtlikult süstemaatiliselt on võimaldanud nende andmete avalikuks muutumise. Ma arvan, et kui tegu on inimliku komponendiga, siis see on kindlasti mittetahtlik, pigem on tegemist eksimusega,» lausus Sikkut. Tema sõnul on andmetele ligipääsu piiramisel riist- ja tarkvaralised nõuded, kuid väga oluline on, et andmete sisestajad ja kasutajad teaksid, mida andmetega teha tohib. 

Minister ütles, et kuna tegu on esimese sedalaadi lekkega, siis tuleb kokku leppida, keda informeerida. Seejuures peab vastama küsimustele, kas informeerida neid, kelle andmed olid avalikud, ning kuidas teha kindlaks, kes on andmetele ligi pääsenud ja kuidas neid on edasi kasutatud.

Riigikogu infotunnis peaminister Jüri Ratas Andres Herkeli küsimusele riigieelarve, Arno Silla küsimusele Rail Balticu maksumuse, Keit Pentus-Rosimannuse küsimusele riigihanke poliitika ja Peeter Ernitsa küsimusele riigireetmise kohta. Kaitseminister Jüri Luik vastas Enn Meri küsimusele Eesti Vabariigi Kaitseväe mobilisatsiooni korra kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles