Kreeka välisminister lahkus Makedoonia nimevaidluse tõttu ametist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka välisminister Nikos Kotzías teatas täna tagasiastumisest.
Kreeka välisminister Nikos Kotzías teatas täna tagasiastumisest. Foto: COSTAS BALTAS / REUTERS / SCANPIX

Kreeka välisminister Nikos Kotzías astus valitsuses Makedoonia nime üle tekkinud lahkhelide tõttu täna ametist tagasi, teatas valitsus.

«Peaminister Alexis Tsipras rahuldas välisministri tagasiastumispalve,» ütles peaministri kantselei ja lisas, et välisministri kohuseid hakkab täitma Tsipras ise.

Kotzías lahkus pärast eilsel valitsuse kabinetiistungil puhkenud sõnelust Makedoonia nimemuutuse teemal tema ja kaitseminister Panos Kammenosi vahel. 

Seejuures kinnitas peaminister, et kavatseb iga hinna eest kaitsta naaberriigi Makedoonia nimemuutusleppe edukat elluviimist.

Tänavu juunis sõlmisid Kreeka ja Makedoonia leppe, mille kohaselt muudetakse viimase senine ametlik nimi Endine Jugoslaavia Vabariik Makedoonia (FYROM) Põhja-Makedooniaks. 30. septembril kiitsid makedoonlased nimevahetuse referendumil heaks.

Makedoonia ümbernimetamine Põhja-Makedooniaks avaks riigile tee Euroopa Liitu ja NATOsse. Leppe heakskiitmiseks ja põhiseaduse muutmiseks on vaja kahe kolmandiku Makedoonia parlamendi saadikute toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles