Alvar Tipp: halloo, kosmos! (1)

, Vabaerakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alvar Tipp
Alvar Tipp Foto: Erakogu

Valimiste lähenedes saab lugeda aina toretsevamaid lubadusi nii ühe kui teise partei esindaja sulest. Näiteks lubab Reformierakond võimule saades Tallinnas lasteaia kohatasu üldse ära kaotada.

Hea küll, lubadus on ju hea ning võibolla ka vajalik. Tallinnas on praegu lasteaia kohatasu 61 eurot. Lisaks katab Tallinn veel lasteaialaste toidu maksumuse. Tartus tõuseb lasteaedade kohatasu juba kosmilise 75 euroni, millele lisandub 30 eurot söögiraha. Ehk siis väga lihtsa näite varal maksab üks lasteaiakoht Tartus 105 eurot ja Tallinnas 61 eurot. Teise ja kolmanda lapsega peredele mõeldud soodustused on Tallinnas ja Tartus identsed.

Mis siis veel on Tartus kallim kui Tallinnas? Ühistransport on Tallinnas tasuta. Ilmselt kõik lapsed ja lapsevanemad teavad, palju maksab Tartus koolilapsel bussiga ringi sõitmine. Milliseks kujuneb väidetavalt busside parandatud liinivõrk, teab vist vaid linnavalitsus, mitte lihtne linnainimene, kelle igapäevane liikumine pööratakse peapeale. Kas on tegemist järjekordsete hapude viljadega, seda näitab aeg.

Lapsevanemate koorimise vastu ei aita fooliummüts ega seemnete söömine.

Kuulsin hiljuti veel ühte huvitavat infokildu kirutud Tallinna kohta. Nimelt soetas linnavalitsus kõikidele lasteaedadele robootika õpetamise komplektid ning lisaks veel organiseeris kasvatajatele koolitused. Müts maha, jällegi. Tartus võime me sellest vaid und näha.

Jah, tasuta eineid ei ole ja raha ei tule seinast. Kuid küsimus on alati prioriteetides. Kas soovime, et sünniks rohkem lapsi ja vanemate elu oleks kergem, või mitte?! Lapsevanemate koorimise vastu ei aita fooliummüts ega seemnete söömine. Tallinnas on elu odavam kui Tartus. Kuigi kui keskmist palka vaadata, peaks olema hoopis vastupidi. Huvitav, miks see nii on? Kas tartlasi peetakse tõesti nii rikkaks, et soodustusi pole neile vaja?

Halloo, kosmos, või siis, Tartu linnavalitsus! Tallinna linna kirumine on justkui Reformierakonna poliitikute meelisteema. Kuid mulle tundub, et Tallinn teeb seda, mida teised omavalitsused tihtilugu enne valimisi vaid lubavad ja pärast unustavad. Palun pöörake lõpuks pilgud Tallinna pealt ka Tartu peale. Siin saate reaalselt midagi otsustada ja muuta.

Mida me võime Tartu näitel valijatena sellest kõigest välja lugeda? Ainult silmakirjalikkust ja katteta lubadusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles