Venemaa uuendab nelja Kaliningradi sõjaväerajatist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene mereväe õppused Kaliningradi piirkonnas.
Vene mereväe õppused Kaliningradi piirkonnas. Foto: Vitali Nevar / TASS / SCANPIX

Uued satelliidipildid näitavad, et Venemaa on asunud Kaliningradis uuendama nelja strateegilist sõjaväerajatist, muuhulgas tuumarelvade ladu ja õhuväebaasi.

Varem sel aastal ilmnes, et Venemaa on märkimisväärselt kaasajastanud Kaliningradis asuvat tuumarelvahoidlat. Nüüd näitavad ettevõtte ImageSat International andmed, et ehitustegevus käib vähemalt neljas Kaliningradi sõjaväerajatises.

Uurijad on eksklusiivselt CNN-iga jagatud 19. juulist 1. oktoobrini tehtud ülesvõtete põhjal tuvastanud uuendused Kaliningradi tuumarelvahoidlas.

Lisaks neile paistab, et ehituses on 40 uut punkrit, mis ümbritsevad vanemaid ja väiksemaid punkreid. 18. juuli fotodel on näha Primorski lähedal asuvaid rajatisi ehitusjärgus, kümme nädalat hiljem paistab ehitus olevat lõpule jõudnud.

Kaliningradist põhja pool asuva Tškalovski õhuväebaasi juurde on rajatud uus raudtee ja lennukite maandumisrada.

Viimased kujutised näitavad uuendusi Tšernjakovski baasis, mis majutab 152. raketibrigaadi. Veebruaris toimetati baasi tuumavõimekusega Iskander-raketid, mida USA kaitseametnik nimetas toona suurimaks Vene militariseerimise sammuks Balti regioonis.

«Kui nad tahavad meile väljakutse esitada, siis vastame neile samaga,» lausus USA Euroopa-Aafrika mereväe admiral James G. Foggo III. «Me ei lase end neist süsteemidest heidutada.»

USA ametnikud on aga mures Venemaa tegevuse pärast, mis piiraks potentsiaalselt NATO vägede liikumist. Selliste süsteemide hulka kuuluvad mõned kaasaegsed relvasüsteemid, mis on Kaliningradi viidud, nende hulgas laevatõrjeraketid, radarisüsteemid ja maa-õhk-tüüpi raketid.

ImageSat Internationali raport toetab ka selle aasta juunis tehtud järeldusi, et Venemaa on märkimisväärselt alates 2016. aastast kaasajastanud Kaliningradi tuumarelvade ladu.

Ameerika Teadlaste Liidu juhi Hans M. Kristenseni sõnul pole selge, kas rajatistesse on tuumarelvasid ladustatud, kuid arvatavasti on seda kriisiolukorras võimalik kiiresti teha.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles