Arkadi Babtšenko: Krimmi elanikud, teid ju hoiatati! (21)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leinaküünlad plahvatuses hukkunute mälestuseks Kertši  Suure Isamaasõja monumendi ees.
Leinaküünlad plahvatuses hukkunute mälestuseks Kertši Suure Isamaasõja monumendi ees. Foto: SCANPIX

Ukrainas elav Vene kirjanik ja ajakirjanik Arkadi Babtšenko meenutab oma blogis seoses eile Krimmis Kertši tehnikumis toimunud plahvatusega, kus hukkus 20 inimest, enda poolt neli aastat tagasi kohalikele elanikele kirjutatut.

«Tere tulemast, Krimm! Ega's midagi – tere, kallid Krimmi elanikud! Rõõm teid näha. Lubage oma kirja esimestes ridades teid õnnitleda selle puhul, et tegu oli teie elu viimase referendumiga ... Õppige, muuseas, ära veel kaks terminit. «TVO» – see on terrorivastane operatsioon, ja «heksogeen». See on oluline. Vaat see on tõesti sisuliselt oluline. Ja püüdke edaspidi vältida rahvarohkeid paiku, vaksaleid, lennujaamu – eriti vaksaleid ja lennujaamu –, autobussijaamu, turgusid, kontserte ja üldse.»

See pärineb minu pöördumisest Krimmi elanike poole, mille kirjutasin neli aastat tagasi. See levis tollal laialdaselt. Sai avaldatud mitmes meediaväljaandes. Ja isegi paberil. Sealhulgas Krimmis. Info sai edastatud. Põhjust teadmatusele viidata pole.

See, et seal tingimata – tingimata! – algavad «terroriaktid», oli selge igaühele, kellele on tuttav Vene tegelikkus. See on möödapääsmatu. FSB ei saa ju Krimmist mööda minna. Kakskümmend viis aastat te isegi ei teadnud selliseid sõnu nagu «terroriakt», «õhkulaskmine», «hõivamine», «pantvangid», «tuvastamata lõhkeseade», «heksogeen», «trotüüli ekvivalent», «vahhabism», «Venemaal keelustatud organisatsioon», «Hizb at-Tahrir», «ekstremism», «rünnak», «gaas». Aga nüüd on tegu teie reaalsusega. Harjuge. Õppige tundma. Kohanduge uute elutingimustega. Kõik politseiimpeeriumi võlud on teie teenistuses.

Teile räägiti, mida tähendab olla Venemaa. Öeldi, et parem mitte. Nämmutati zombie-kastist ja valest.

Ma ei parasta. Ja hetkel tunnen siiralt kaasa. Tegu oli hirmsa terroriaktiga. Ent me kõik oleme seda juba kogenud. Me kõik juba teame seda. Ja teile öeldi – just nõnda saab olema. Vähemalt mõelge oma lastele.

Aga ei. Te ei tahtnud seda kuulda võtta. «Reetur», «lurjus», «kogu su jutt on vale», «pensionid», «Putin-Putin-Putin».

No mida ma võin lisada...

Aga homsest päevast te alles hakkate elama TVO režiimil.

Tegelikult on see alles algus.

Täna oli veel kõige kergem päev.

Siin on minu kirja järgmine rida: «Turvaväravad saavad olema iga sissepääsu juures. Miilitsaga pole mõtet naljatada. Habet püüdke mitte kanda. Helendage juuksed. Keerake taskud pahupidi ja laske end esimesel nõudmisel läbiotsida. Kodust ärge väljuge eal – eal! – dokumentideta.»

Õppige ka see selgeks. Muud ei jää üle.

Tere tulemast sadamasse!

Aga teid hoiatati.

Teid ju hoiatati?

Vene keelest eesti keelde ümber pannud Teet Korsten

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles