Kosovo otsustas serblaste vastuseisu kiuste rajada rahvusarmee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo lipp.
Kosovo lipp. Foto: OGNEN TEOFILOVSKI / REUTERS / SCANPIX

Kosovo parlament toetas täna plaani luua riigis oma 5000-liikmeline sõjavägi, hoolimata sellest, et Euroopa noorima maa serblastest vähemuse hinnangul on tegu ebaseadusliku sammuga.

Serblastest parlamendisaadikud on Belgradi toetusel varem blokeerinud kõiki katseid luua Kosovole oma armee, väites, et selleks on tarvis muuta põhiseadust.

Kolm Kosovo valitsuse esitatud eelnõud, mille parlament nüüd hääletusel heaks kiitis, suurendasid aga kergrelvastuses Kosovo Julgeolekujõudude (KSF) ülendamist rahvusarmee staatusesse. Valitsuse kinnitusel ei vaja juba olemasoleva üksuse staatuse muutmine konstitutsiooni värskendamist.

KSFi staatuse muutmist toetas 98 parlamendisaadikut 120st. 11 serblaste esindajat boikoteerisid hääletust.

Muudatuste jõustumiseks on vaja lähipäevil korraldada ka teine hääletus.

«Kolmel seadusel on üks ülesanne – kaitsta Kosovo territoriaalset terviklikkust, kaitsta Kosovo kõigi kogukondade kodanikke,» selgitas peaminister Ramush Haradinaj enne hääletust.

1,8 miljoni elanikuga Kosovot on kaitsnud viimasel kahel aastakümnel 4000-liikmeline NATO üksus.

NATO väitel pole neil praegu mingit plaani Kosovost lahkuda, kuid allianss andis mõista, et KSFi staatuse muutmine võib lõpuks viia rahvusvaheliste vägede suuruse vähendamiseni riigis.

«Igasugused muutused Kosovo Julgeolekujõudude struktuuris, mandaadis ja ülesannetes on Kosovo võimude otsustada,» teatas NATO Reutersile saadetud e-kirjas. «NATO toetab Kosovo Julgeolekujõude nende praeguse mandaadi alla. Peaks see mandaat laienema, tuleb Põhja-Atlandi Nõukogul vaadata üle NATO osalus Kosovos. Me ei saa ennustada Põha-Atlandi Nõukogu otsuseid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles