Putin välistas ennetava tuumarünnaku kasutamise (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SERGEI MAMONTOV / Sputnik / Scanpix

Vene president Vladimir Putin teatas, et Venemaa kavatseb kasutada tuumarelva ainult vastusena teise riigi tuumalöögi korral.

Eile Sotšis peetud rahvusvahelisel poliitikafoorumil teats Putin, et Moskva kasutaks tuumarelva ainult kaitseotstarbel, juhul, kui varajane hoiatussüsteem tuvastab tuumalõhkepeadega varustatud rakettide liikumise Venemaa suunas.

«Meie tuumastrateegia ei näe ette ennetavat lööki. Meie kontseptsioon on tuumakasutus rünnaku korral,» sõnas Putin. «Ainul siis, kui me oleme veendunud, et on algatatud rünnak Vene territooriumi vastu, ja see juhtub sekundite jooksul, ainult siis vallandaksime vastulöögi.»

«Loomulikult tähendaks see globaalset katastroofi, kuid ma tahan rõhutada, et me ei saa olla need, kes seda alustavad,» lisas Putin.

Vene president väitis, et uued hüpersoonilised raketid annavad tema riigile sõjalise eelise.

«Me oleme jõudnud võidujooksus ette. Kellelgi ei ole hüpersoonilisi täpsusrelvasid,» sõnas Putin. «Teised kavatsevad neid testima hakata järgmise pooleteise või kahe aasta jooksul ja meil on need juba kasutuses.»

Venemaa olevat võtnud kasutusele juba Kinžali-nimelise hüpersoonilise raketi ning Putini sõnul on paari järgneva kuu jooksul valmis ka Avangardi-nimeline uus relv. Putini väitel suudab interkontinentaalne rakett Avangard saavutada atmosfääris 20-kordse helikiiruse, mis teeb selle tabamatuks kõigile raketitõrjesüsteemidele.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles