Olavi Paavolaineni jõudmine Eestisse

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olavi Paavolainen.
Olavi Paavolainen. Foto: Erakogu

Esimest korda jõuab Olavi Paavolainen (1903–1964) – «soome kirjanduse päikse- ja peksupoiss», nagu on öelnud Paavolaineni elu ja loomingut eesti lugejale tutvustanud kirjandusloolane Sirje Olesk – Eestisse 1931. aastal soome kirjanike külaskäigu ajal. Just siis olevat eesti kolleegid pannud talle hüüdnimeks Särav Apollo.

Paavolaineni legendaarsust teatavat Eestiski. Milles aga Soome «Tulekandjate» kirjandusrühmituse looja ning juhi, 1930. aastate esimese teadliku reklaami- ja rännumehe, «viimase karjalase» ja «suure eurooplase» legendaarsus lähemalt seisnes, seda valgustab juba mainitud Sirje Olesk oma artiklis «Särav Olavi Paavolainen ning tema raamatud natsismist ja sõjast» (Looming 2009, nr 8) ning Paavolaineni alles esimest korda eesti keeles ilmunud raamatu «Külalisena Kolmandas Reich’is» (Loomingu Raamatukogu 2009, nr 37–40) järelsõnas «Olavi Paavolainen: elu ja looming».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles