Makedoonia parlament otsustas alustada nimevahetusprotsessi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonia peaminister Zoran Zaev tervitas parlamendi toetust nimevahetusprotsessi alustamisele.
Makedoonia peaminister Zoran Zaev tervitas parlamendi toetust nimevahetusprotsessi alustamisele. Foto: ROBERT ATANASOVSKI / AFP / SCANPIX

Makedoonia parlament otsustas eilsel hääletusel alustada põhiseadusmuudatusi riigi ümbernimetamiseks Põhja-Makedooniaks.

120-kohalises parlamendis toetas nimemuutmisprotsessi algatamist 80 saadikut ehk täpselt kahe kolmandikune vajalik enamus. Nimevahetusega loodetakse lõpetada aastakümneid kestnud konflikt Kreekaga ja avada uks liitumiskõnelusteks NATO ning Euroopa Liiduga.

Nüüd alustatakse muudatuste kavandamist riigi põhiseaduses, kus asendatakse riigi senine nimi uuega. Seejärel tuleb parlamendil veelkord hääletada kavandatud muudatuste üle. Nimemuutmise protsess peaks lõpule jõudma uue aasta alguseks.

Kui Makedoonia on astunud kõik omapoolsed sammud nimevahetamise suunas, tuleb nimevahetuse üle hääletada ka Kreeka parlamendil.

«Täna on riigi jaoks ajalooline päev,» ütles peaminister Zoran Zaev. «Makedoonia saab Euroopa perekonna osaks, meie unistused ja nägemused paremast elust paremas riigis saavad teoks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles