Ott Järvela repliik: 5 mõtet Chelsea ja Manchester Unitedi pöörasest 2:2 viigist

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchester Unitedi ja Chelsea mängijate mäsu kohtumise lõpus.
Manchester Unitedi ja Chelsea mängijate mäsu kohtumise lõpus. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA /Scanpix

Inglismaa jalgpalli meistriliiga naasis koondisepausilt maiuspalaga, kui Manchester United läks võõrsil vastamisi oma peatreeneri Jose Mourinho endise koduklubi Londoni Chelsea’ga. Kõrgete panustega ja pöörase käiguga kohtumine lõppes 2:2 viigiga.

Mängu esimene poolaeg kuulus täielikult Chelsea’le, kes asus juhtima tänu keskkaitsja Antonio Rüdigeri 21. minuti väravale, mis sündis nurgalöögi olukorras. Peasüüdlaseks oli Man Unitedi poolkaitsja Paul Pogba, kelle ülesandeks Rüdigeri katmine tolles olukorras oli.

Terve esimese poolaja jooksul ainult ühe pealelöögi – mööda – sooritanud United jäi kohe teise poolaja alguses peaaegu 0:2 kaotusseisu, ent Alvaro Morata luhtas soodsa võimaluse. Chelsea pidi seda episoodi õige pea kahetsema, sest 55. minutil mängiti kaitses pehmelt ega suudetud palli mitmel puhul klaariks lüüa. Asi päädis Anthony Martiali viigiväravaga.

Manchester Unitedi peatreener Mourinho lahkus staadionilt, näidates publikusse sõrmedega numbrit kolm, mis tähistas meistritiitlite arvu, mille ta Chelsea peatreenerina võitis.
Manchester Unitedi peatreener Mourinho lahkus staadionilt, näidates publikusse sõrmedega numbrit kolm, mis tähistas meistritiitlite arvu, mille ta Chelsea peatreenerina võitis. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA

Mängupildi põhjal otsustades teenimatu viigitabamus andis Unitedile uut hoogu ja istutas Chelsea’ hinge kahtluseussi. Külaliste rünnakud muutusid üha ohtlikumaks, sest Chelsea kaitsemäng polnud enam piisavalt kompaktne. Karistus saabus 73. minutil, kui Martial lõi oma teise värava.

Ülimagusast võidust jäi Man United ilma 90+6. minutil, kui jäädi hätta paremalt äärelt tulnud tsenderduse tõrjumisel. Esmalt David Luizi pealöögist posti põrganud palli suskas väravaesisest saginast võrku vahetusest sekkunud Ross Barkley. Chelsea viigiväravale järgnes korralik mäsu, sest kodumeeskonna üks ametnik käitus Mourinho suhtes väga provotseerivalt.

Mõne minuti järel see siiski maandati. Mourinho lahkus staadionilt, näidates publikusse sõrmedega numbrit kolm, mis tähistas meistritiitlite arvu, mille ta Chelsea peatreenerina võitis.

Postimehe spordiajakirjaniku Ott Järvela 5 mõtet lõppenud kohtumisest:

1. Mourinho jäi ilma ülimagusast võidust. Pärast kaotusi Derby County’le ja West Hamile, viiki Valenciaga ning kodus Newcastle Unitedile 0:2 kaotatud esimest poolaega paistis Mourinho vallandamine olevat tundide küsimus. Aga 6. oktoobril võitles meeskond end 0:2 kaotusseisust 3:2 võidule, mis leevendas survet oluliselt.

Tänane 2:1 võit võõrsil Manchester City ja Liverpooliga liidrikohta jagava ja seni kaotuseta püsinud Chelsea üle oleks olnud Mourinhole, meeskonnale ja klubi toetajatele kirjeldamatult magus. Kindlasti ootamatu ja esimese poolaja tõttu mõnes mõttes teenimatu, aga eelkõige ikka magus, sest Unitedit ootavad keerulised mängud (järgmise kolme nädala jooksul Torino Juventus kodus ja võõrsil ning Manchesteri derbi kah).

Londoni Chelsea' poolkaitsja Ross Barkley juubeldab 90+6. minutil löödud 2:2 viigivärava üle.
Londoni Chelsea' poolkaitsja Ross Barkley juubeldab 90+6. minutil löödud 2:2 viigivärava üle. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA

2. Chelsea jätkab vägevat seeriat. 2011. aasta oktoobris juhtus viimati, et Chelsea võitis koduväljakul peetud Premier League’i kohtumise esimese poolaja, aga kaotas terve mängu. Toona jäädi Stamford Bridge’il 3:5 alla Londoni Arsenalile. Tolle mängu järel on 64-st Premier League’i mängust, mida vaheajaks juhitud, võidetud 54 ja viigistatud 10. Vägev seeria oli katkemisest 30 sekundi kaugusel, aga jäi tänu Barkley tabamusele siiski püsima.

Võluv Juan Mata.
Võluv Juan Mata. Foto: DYLAN MARTINEZ / REUTERS

3. Võluv Juan Mata. Manchester Unitedi poolkaitsja kuulub alahinnatud jalgpallurite sekka, aga kui keskenduda tema soorituse jälgimisele, on nauding targast ja kirglikust etteastest sisuliselt garanteeritud. Mata on osav, tark ja originaalse visiooniga. Ent täna tõstan esile tema riskimisvalmidust.

Martiali 2:1 juhtvärav sai võimalikuks tänu sellele, et kuus minutit varem jõulise vea eest kollase kaardi saanud Mata oskas ja julges riskida eemaldamisega, kui napsas paremal äärel ohtliku mängu piiril balansseerides palli ära Marcos Alonso nina eest. Jäänuks Mata olukorda sekundi murdosa hiljaks, olnuks teine kollane kaart vältimatu. Aga Mata keskendus hiilgavalt, oli täpne ja rajas vundamendi Unitedi 2:1 juhtväravaga lõppenud rünnakule. Kohtumise järel aplodeerisid Matale ka tema eelmise koduklubi Chelsea fännid.

4. Premier League’i tulevärk kogub hoogu. Kuigi Manchester Unitedi vaevlemise jälgimine kätkeb endast vastuvaidlematut võlu (välja arvatud klubi toetajate jaoks), siis suures plaanis on Premier League’i jaoks vaja tugevat Manchester Unitedit. Mida tasavägisem on üldine võitlus ja mida rohkem tippklubisid suudavad nädalast nädalasse teineteiselt punkte võtta, seda parem.

Käimasolev hooaeg tõotab kujuneda vägagi vahvaks, sest kui Liverpool, Man City ja Chelsea püsivad kaotuseta, siis Man United liigub tõusvas trendis ning Arsenal on erinevate võistlussarjade peale võitnud praeguse seisuga juba üheksa mängu järjest. Tottenhamgi on kõrges mängus sees. Säärast tulevärki pole vastu panna ühelgi teisel kõrgliigal.

Manchester Unitedi prantslasest ründaja Anthony Martial on olnud peatreeneri Jose Mouringoga rohkem või vähem raksus, aga tõestas tänases mängus oma kvaliteeti.
Manchester Unitedi prantslasest ründaja Anthony Martial on olnud peatreeneri Jose Mouringoga rohkem või vähem raksus, aga tõestas tänases mängus oma kvaliteeti. Foto: GLYN KIRK / AFP

5. Mõistlikud kohtunikud. Chelsea 2:2 väravale järgnes vahetuspinkide juures korralikumat sorti mäsu, milles osales kahekümne inimese ringis. Kohtunikelt (peakohtunik Mike Dean, neljas kohtunik eelmisel nädalal Eesti – Soome Rahvuste liiga mängu vilistanud Craig Pawson) oli tark otsust mitte kedagi minema saata.

Intsidendi vallandas Mourinhot arulagedalt ja lubamatult provotseerinud Chelsea särgis pigem tähtsusetu tegelane ja portugallase reaktsioon säärasele käitumisele oli täiesti mõistetav. Seda ei tohigi karistada. Karistada peab saama too tolvan.

Tänased Premier League'i kohtumised:

  • Chelsea -Manchester United 2:2
  • AFC Bournemouth - Southampton 0:0
  • Cardiff City - Fulham 4:2
  • Manchester City - Burnley 5:0
  • Newcastle Unted - Brighton 0:1
  • West Ham United - Tottenham Hotspur 0:1
  • Wolverhampton - Watford 0:2
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles