MM-tiitlit kindlustama asuv Hamilton stardib parimalt kohalt, Vettel karistuse tõttu alles viies (1)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lewis Hamilton stardib Austinis esikohalt.
Lewis Hamilton stardib Austinis esikohalt. Foto: XPB / XPB Images / Press Association Images / Scanpix

USAs Austinis peetava vormel 1 hooaja 18. etapi kvalifikatsiooni võitis ja parimalt stardikohalt läheb rajale MM-sarja üldliider Lewis Hamilton Mercedesel. Teise aja sai kirja Hamiltoni ainus konkurent tiitlile ehk Sebastian Vettel, kuid teiselt kohalt startida Ferrari mees ei saa.

Rajarekordi püstitanud Hamiltonile vaid 0,061 sekundiga alla jäänud Vettel kaotab väljasõidetud kohaga võrreldes kolm stardiruutu, kuna ei vähendanud reedesel vabatreeningul kohtunike hinnangul punaste lippude alas piisavalt ruttu kiirust. Seega läheb sakslane pühapäeva õhtul rajale alles viiendalt kohalt. Hamiltoni kõrvalt stardib britile 0,070 sekundit kaotanud Kimi Räikkönen Ferraril, teisest reast pääsevad rajale Valtteri Bottas teisel Mercedesel ja Daniel Ricciardo Red Bullil.

«See oli väga tähtis! Napilt läks, pidime tegema kaks väga korralikku ringi. Mõnel etapil olen pidanud otsustava vooru teisel katsel järele andma, täna olin aga väga sihikindel ja tahtsin kindlasti aega parandada. Nagu näha, oli seda vaja,» sõnas Hamilton pärast ajasõitu antud kiirkommentaaris.

Pärast lõppaja selgumist tiimiraadios pikalt sajatanud Vettel tõdes, et jõudis vähemalt Hamiltonile väga lähedale. «Kuue kümnendiku puhul võib alati mõelda, et kuskilt oleks andnud need näpistada, aga seekord läks nii. Paari viimast nädalat arvestades on hea meel, et püsime jälle konkurentsis. Me isegi ei oodanud, et Mercedesele nii lähedale jõuame. Viiendalt kohalt startides tuleb tööd teha, aga olen sellega juba harjunud,» tõdes Vettel. 

Sakslase kõrvalt stardib kuuendana Esteban Ocon Force Indial. Neljanda rea moodustavad Nico Hülkenberg Renault'l ja Romain Grosjean Haasil, esikümne lõpetavad Charles Leclerc Sauberil ja Sergio Perez Force Indial.

Ebaõnn tabas kvalifikatsioonis Red Bulli sõitjat Max Verstappenit, kes lõhkus ajasõidu avavoorus üle äärekivi sõites tagavedrustuse ja pääseb seetõttu rajale alles 13. stardiruudust. Rivi lõpust lähevad teise kvalifikatsioonivooru jõudmisest hoolimata teele mõlemad Toro Rossod ehk Pierre Gasly ja Brendon Hartley, kelle autodel vahetati enne Austini etappi jõuallikas.

Kaheksapunktine vahe toob tiitli

Hamilton hoiab neli etappi enne hooaja lõppu Ferrari mehe Sebastian Vetteli ees 67-punktilist edumaad. Kui ta suudab seda Austinis vähemalt kaheksa võrra kasvatada, saab temast Michael Schumacheri ja Juan Manuel Fangio kõrval alles kolmas mees, kes tulnud maailmameistriks vähemalt viiel korral. Schumacheril on tiitleid seitse, Fangiol viis.

Et Hamilton MM-tiitli juba Austinis kindlustaks, peab täituma üks järgmisest kuuest stsenaariumist:

  • Hamilton võidab ja Vettel on kolmas või madalamal;
  • Hamilton lõpetab teisena ja Vettel on viies või madalamal;
  • Hamilton lõpetab kolmandana ja Vettel on seitsmes või madalamal;
  • Hamilton lõpetab neljandana ja Vettel on kaheksas või madalamal;
  • Hamilton lõpetab viiendana ja Vettel on üheksas või madalamal;
  • Hamilton lõpetab kuuendana ja Vettel jääb punktideta.

USA etapile antakse start pühapäeva õhtul Eesti aja järgi kell 21.10. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles