Euroopa Liit nõudis Khashoggi osas põhjalikku uurimist (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federica Mogherini.
Federica Mogherini. Foto: Alexey Vitvitsky / Sputnik

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini kutsus laupäeval üles Saudi Araabia ajakirjaniku  Jamal Khashoggi surma põhjalikule uurimisele ja nimetas sellega seotud asjaolusid äärmiselt murettekitavaks. 

"Euroopa Liit koos oma partneritega nõuab põhjalikku, usaldusväärset ja läbipaistvat uurimist, mis tooks selguse tapmise asjaoludesse ja viiks süüdlaste vastutuselevõtmiseni," märgiti Mogherini avalduses.

Ajakirjanik Jamal Khashoggi kritiseeris veidi enne surma antud usutluses Saudi kroonprintsi Mohammed bin Salmai "autoritaarset valitsust", intervjuu avaldati pärast kinnitust, et ajakirjanik suri Saudi konsulaadis Istanbulis. 

Khashoggi kinnitas Newsweeki ajakirjanikuga rääkides, et ei pea ennast "opositsiooniks", vaid soovib lihtsalt "paremat Saudi Araabiat". 

Ajakirjanikku nähti viimati 2. oktoobril, kui ta sisenes Saudi Araabia Istanbuli konsulaati. Laupäeva hommikul tunnistas Saudi Araabia viimaks, et ajakirjanik suri konsulaadis "kakluses".

Prantsusmaa välisminister Jean-Yves Le Drian nõudis laupäeval põhjalikku ja hoolikat uurimist seoses Saudi Araabia ajakirjaniku Jamal Khashoggi surmaga Istanbuli konsulaadis.

"Palju küsimusi on endiselt jäänud vastuseta. Vaja on põhjalikku ja hoolikat uurimist, et tuvastada täpselt, kes on selles süüdi ja tagada Jamal Khashoggi surmas süüdi olevate isikute vastutuselevõtmine," ütles Le Drian.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles laupäeval, et Saudi Araabia ajakirjaniku Jamal Khashoggi tapmise eest vastutavad inimesed tuleb tuua kohtu ette.

"Need, kes vastutavad, peavad andma vastust oma tegude eest," ütlesid Merkel ja välisminister Heiko Maas ühisavalduses.

"Me ootame Saudi Araabialt läbipaistvust tema surma asjaoludes," ütlesid nad ja lisasid, et senised andmed selle kohta, mis juhtus Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis, on ebapiisavad.

Välisminister Sven Mikseri kinnitusel reageerib Eesti kindlasti Euroopa Liidu kolleegidega sarnaselt ajakirjanik Jamal Khashoggi surmamisele Istanbulis Saudi Araabia konsulaadis.

"Seni avalikuks tulnud või seni lekkinud andmed on judinaid tekitavad, et mitte öelda tülgastavad," ütles Mikser "Aktuaalses kaameras".

"Saudi Araabia kroonprintsi Mohammad bin Salmani puhul on de facto tegemist riigijuhiga, kellel on kaks täiesti vastandlikku kuvandit - üks on edasipüüdlik reformaator, teine verine despoot," nentis ta.

Mikseri sõnul sunnivad ka laupäeval avalikuks tulnud kirjeldused selles valguses kindlasti väga tugevale skepsisele.

"Ameerika Ühendriigid on oma regionaalsed algatused riputanud paljuski tänaste Saudi liidrite nagisse. On selge, et huvid lähevad sellises keerulises piirkonnas vastakuti, kuid antud juhul on oluline, et praegu mindaks tuumani," märkis Mikser.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles