Erdoğan: Türgi avaldab ilustamata tõe Khashoggi surma kohta (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Ozan Kose / AFP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan lubas pühapäeval, et avaldab järgmisel nädalal ilustamata tõe Saudi ajakirjaniku Jamal Khashoggi tapmise asjaolude kohta.

«Me otsime õiglust ja see avaldatakse kogu oma ilustamatus tões, mitte mõne tavalise sammu kaudu, vaid kogu oma alasti tões,» ütles Erdoğan Istanbulis meeleavaldusel.

Saudi võimud möönsid laupäeval, et Washington Posti kolumnist ja Ar-Riyadi kriitik Khashoggi sai surma Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis puhkenud kakluses.

Türgi ametnikud on väitnud, et 2. oktoobril kahe lennuga Istanbuli saabunud 15 saudi on seotud tema surmaga samal päeval.

Ar-Riyad teatas, et tagandas esialgse uurimise käigus viis kõrget ametnikku ja võttis vahi alla 18 isikut. «Miks need 15 meest tulid siia? Miks vahistati 18 inimest?» küsis Erdoğan Istanbulis.

Ta lubas teha Khashoggi juhtumi kohta uue avalduse teisipäeval, kui ta esineb parlamendis oma võimupartei seadusandjatele.

USAs elanud ja Saudi Araabia võime kritiseerinud Jamal Khashoggit nähti viimati 2. oktoobril Türgis Istanbulis Saudi Araabia konsulaati sisenemas. 

Saudi Araabia päritolu ajakirjanik Jamal Khashoggi suri konsulaadis, kui ülekuulamine läks plaanitust teistmoodi. Arvatavasti oli ülekuulamise eesmärk sundida Khashoggit Saudi Araabiasse naasma.

18 päeva pärast seda, kui Khashoggi kadunuks jäi ja Saudi Araabia korduvalt kinnitas, et pole mehe kadumisega seotud, tunnistas riik viimaks, et ajakirjanik suri Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis, kui sattus konflikti kümmekonna Saudi ametnikuga.

Saudi riigitelevisioonis edastatud teadaande kohaselt muutus dialoog konsulaati sisenenud Khashoggi ja Saudi ametnike vahel peagi vägivaldseks ja lõppes ajakirjaniku surmaga. Seejärel püüdsid surmaga seotud isikud vahejuhtumit varjata. 

«Saudi Araabia kuningriik väljendab sügavat kahetsust nende valusate arengute kohta, mis selle juhtumi raames aset leidsid ja kinnitab kuningriigi ametivõimude pühendumust faktide avalikkuse ette toomiseks ja juhtumiga seotud inimeste vastutusele võtmiseks,» öeldi kuningriigi ametlikus teadaandes.

USA president Donald Trump ütles reedel, et peab usutavaks Saudi Araabia tunnistust, et ajakirjanik Jamal Khashoggi suri kakluse tulemusena. Samas rõhutas president, et USA pole omapoolset uurimist veel lõpetanud.

Eile tõstatas president küsimuse Khashoggi surnukeha üle. «Tahaksime teada, kus on surnukeha ja mis juhtus ning usun, et oleme sinnapoole teel,» ütles president, kes ühtlasi lubas lähiajal Saudi kroonprintsi Mohammed bin Salmaniga vestelda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles