EL on Vene ja Hiina häkkerite ohver (1)

Ondřej Kundra
, Respekt.Cz ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ja Hiina häkkerid ei tegutsenud kooskõlastatult, aga olid teineteisest teadlikud.  ILLUSTRATSIOON: Artur Kuus
Venemaa ja Hiina häkkerid ei tegutsenud kooskõlastatult, aga olid teineteisest teadlikud. ILLUSTRATSIOON: Artur Kuus Foto: Illustratsioon: Artur Kuus

Uurimine näitab, et rünnak Tšehhi välisministeeriumile oli laiaulatuslikum ja pikaajalisem, kui esialgu teatati, kuid sündmus on siiani mässitud tihedasse saladuseloori.

Sel päeval reisis ta vähese pagasiga. Tema kaasreisijatel lennul Tallinnasse polnud õrna aimugi, et tema pardale toodud pagas sisaldas infot selle kohta, kes murdis sisse Euroopa Liitu ja NATOsse kuuluva Tšehhi välisministeeriumi serveritesse ja varastas diplomaatide, sealhulgas välisministri sajad isiklikud e-kirjad.

Tšehhi salateenistuse ohvitser sõitis välisministeeriumi serveritest alla laaditud failidega abi saamiseks küberrünnakute alal eksperdiks peetavasse Eestisse, mille riigiinstitutsioonid, pangad ja meedia langesid 2007. aastal esimese ulatusliku Vene küberrünnaku ohvriks. Koostöö Tallinna ja teiste ELi pealinnadega aitas Tšehhil häkkerite isikud paljastada, ent lugu osutus arvatust palju keerulisemaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles