Reformierakond tõusis populaarseimaks nii meeste kui naiste hulgas (11)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Margus Ansu

Septembriga võrreldes pisut populaarsust kasvatanud Reformierakond tõusis oktoobris menukaimaks nii meeste kui naiste hulgas, selgub BNSi ja Postimehe tellitud uuringufirma Kantar Emor kuu keskel tehtud küsitlusest.

Kui septembris oli meeste hulgas suurima toetusega Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), siis oktoobris tõusis teiselt kohalt esimeseks Reformierakond, mida pooldas 28,9 protsenti meestest. Keskerakonda eelistas 24,8 ja EKREt 23,6 protsenti mehi.

Poliitilist liikumist Eesti 200 pooldas 6, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) 5,9, Eestimaa Rohelisi 4,8 ning Isamaad 3,6 protsenti poliitilise eelistusega mehi. Vabaerakonda toetas 1,6 protsenti meestest.

Reformierakond lükkas teisele kohale ka naiste hulgas septembris kõrgeima toetusega olnud Keskerakonna. Oktoobris toetas Reformierakonda 27,8 protsenti naistest, Keskerakonda eelistas 25,6 protsenti ja sotsiaaldemokraate 22,4 protsenti naistest.

EKRE toetus naiste hulgas oli 7,6 protsenti, Isamaad eelistas 6,7 protsenti, Eesti 200 pooldas 4,7 protsenti ja rohelisi 3,1 protsenti, Vabaerakonna toetus oli naiste hulgas 2 protsenti.

Kantar Emori küsitluse kohaselt oli oktoobris kõige populaarsem Reformierakond 28,4 protsendiga, Keskerakonda toetas 25,2, EKREt 15,8 ja SDEd 14 protsenti. Viiendaks oli tõusnud erakonna loomise plaanist teatanud poliitiline liikumine Eesti 200, mida toetas 5,4 protsenti ning kuues oli Isamaa 5,1 protsendiga. Seitsmes jõud oli Eestimaa Rohelised 4 protsendiga, kaheksas Vabaerakond 1,8 protsendiga. Eesti Iseseisvusparteid ning Rahva Ühtsuse Erakonda mõlemat toetas 0,2 protsenti. Elurikkuse Erakonna loomise plaanist teatanud seltskonna toetus oli 0 protsenti. 

Kantar Emor näitab erakondade reitinguprotsente nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Andmete näitamise selline viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Oktoobris oli «ei oska öelda» osakaal 25 protsenti, mis on 2 protsendipunkti rohkem kui septembris. Maksimaalne statistiline viga ±2,9 protsenti.

Kokku küsitles Kantar Emor 11.–18. oktoobrini veebiintervjuude meetodiga 954 kodanikku vanuses 18–84 aastat. 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles