Fotod: Hiina ja Hong Kongi vahel avatakse maailma pikim merd ületav sild (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

Teisipäeval avatakse pärast üheksa aastat kestnud ehitust 20 miljardit dollarit maksnud Hong Kong-Zhuhai-Macau (HKZM) sild, mis loob ühenduse Mandri-Hiina ja Macau ning Hong Kongi vahel. Tegu on maailma pikima merd ületava sillaga.

Silla avab teisipäeval pidulikult Hiina president Xi Jinping ise, kuid liiklemiseks avatakse sild alles kolmapäeval. Riik plaanis 55 kilomeetri pikkuse megasilla avada algul juba 2016. aastal, kuid paljud õnnetused ja tehnilised väljakutsed on projekti lõpetamist korduvalt edasi lükanud.

HKZM katab ligemale 56 500 ruutkilomeetrit ja läheb läbi 11 linna, millest suurimad on Hong Kong ja Macau. Linnade kogupopulatsioon on ligemale 68 miljonit inimest. Silla ehitamise käigus on hukkunud seitse töölist ja viga saanud 275 töölist.

Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

Sild on mitmes mõttes märkimisväärne tehnikasaavutus, sest see on loodud vastu pidama kuni maavärinale, mille magnituud on kaheksa, taifuunidele ja rasketele veokitele. Samuti paikneb 6,7-kilomeetrine lõik sillast veealuses tunnelis, et mitte häirida kohalikku laevaliiklust.

Projekti pooldajad leiavad, et sild vähendab Hong Kongist Macausse saamiseks kuluvat aega märkimisväärselt. Samas ei tohi enamik autojuhte silda eriloata üldse ületadagi. Soovijad peavad parkima oma sõiduki vastavasse parklasse ja ületama silla spetsiaalse bussiteenusega, kui nad on läbinud immigratsiooni.

Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

Kogu projekt on saanud Hong Kongis laialdase kriitika ja pahameele osaliseks, sest kohalikud kardavad, et nüüd hakkavad juba niigi väga kitsaste oludega linna voolama Hiina turistide massid.

Juba ainuüksi 2016. aastal külastas Hong Kongi 56,7 miljonit turisti. Võrdluseks külastas Suurbritanniat näiteks samal perioodil 37,6 miljonit turisti ja Suurbritannia on väga palju suurem kui Hong Kong.

Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

Samuti kardavad kriitikud, et sild on Pekingi katse saavutada osaliselt autonoomse Hong Kongi üle tugevamat kontrolli. Viimastel aastatel on toimunud Hong Kongis terve hulk Hiina kompartei vastaseid proteste, mis on muutnud Pekingi võimud valvsaks.

Keskkonnakaitsjad kardavad aga hoopis, et sild ohustab juba niigi väljasuremisohtu sattunud Hiina valget delfiini, kelle sõnul võib HKZM valmistada veeimetajatele palju probleeme.

Foto: ANTHONY WALLACE / AFP
Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

Allikas: CNN

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles