Kohtumine Setomaal: uus kodanikuühiskonna võrgustik toetab soome-ugri põlisrahvaste keelte säilimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-ugri põlisrahvaste kodanikuühendused Venemaalt, Eestist ja Soomest on esimeste seas, kes liituvad ÜRO Peaassamblee poolt välja kuulutatud rahvusvahelise põlisrahvaste keelte aasta 2019 ettevalmistustega.
Soome-ugri põlisrahvaste kodanikuühendused Venemaalt, Eestist ja Soomest on esimeste seas, kes liituvad ÜRO Peaassamblee poolt välja kuulutatud rahvusvahelise põlisrahvaste keelte aasta 2019 ettevalmistustega. Foto: sana

24.-25. oktoobrini kogunevad Setomaal, Obinitsas setod, võrokesed, karjalased, liivlased ja saamid eesmärgiga jagada omavahel kogemusi, kuidas lastele oma keelt õpetada.

Kokkusaamine toimub Läänemere piirkonna soome-ugri kodanikuühenduste esindajate võrgustiku koostöö raames, mille eesmärk on pakkuda välja konkreetseid meetmeid soome-ugri põlisrahvaste keelte hoidmiseks ja taaselustamiseks.

Projekti "SANA 2019: Kodanikuühiskonna võrgustik põlisrahvaste keelte taaselustamiseks" tegevuste seas on väiketoetuste programm kohaliku tasandi keelealgatuste toetamiseks ning interaktiivse trükise koostamine kodanikuühiskonna algatatud keelte säilimise ja taaselustamise headest praktikatest.

Tegevused viiakse ellu ÜRO rahvusvahelise põlisrahvaste keelte aastal 2019, selleks on oma jõud ühendanud seitse partnerorganisatsiooni: Assotsiatsioon "EHHO" (juhtpartner), põlisrahvaste toetuse ja rahvadiplomaatia keskus "Nuori Karjala", Karjala Keele Kodu (Karjala Vabariik); isurite ühendus Šoikula (Leningradi oblast), MTÜ Põlisrahvaste Arengu Keskus ("URALIC") , Seto Kultuuri Fond (Eesti) ja soome saamide organisatsioon Giellabalggis ry. Projekti rahastab Põhjamaade Ministrite Nõukogu. 

Projekti "SANA 2019: Kodanikuühiskonna võrgustik põlisrahvaste keelte taaselustamiseks" partnerorganisatsioonid Eestist, Soomest ja Loode-Venemaalt kogunesid esmakordselt 3-5. septembril Etnokultuuriliste Keskuste Ühenduse "EHHO" eestvedamisel ajaloolisesse Karjala külasse Kinermasse ja Karjala Keele Kodusse Vieljärvisse (Vedlozerosse) projekti avakoosolekul.  

Soome-ugri põlisrahvaste kodanikuühendused Venemaalt, Eestist ja Soomest on esimeste seas, kes liituvad ÜRO Peaassamblee poolt välja kuulutatud rahvusvahelise põlisrahvaste keelte aasta 2019 ettevalmistustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles