Saksamaa ootab, et Euroopa peataks üksmeelselt saudidele relvade müümise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia konsulaat Istanbulis.
Saudi Araabia konsulaat Istanbulis. Foto: Lefteris Pitarakis / AP / Scanpix

Saksamaa majandusminister Peter Altmaier ootab, et Euroopa riigid otsustaks üheskoos, kas peatada relvade müümine Saudi Araabiale ajakirjaniku Jamal Khashoggi tapmise tõttu.

Altmaier kordas kantsler Angela Merkeli eilset mõtteavaldust, mille kohaselt Saksamaa ei tee Saudi Araabiaga relvatehinguid kuni on selge, mis Khashoggiga täpselt juhtus. Ta lisas, et seni pakutud selgitused pole olnud rahuldavad.

Samas rõhutas majandusminister, et Saksamaa otsusel ei saa olla mingit positiivset mõju, kui nemad on ainsad, kes ekspordi seiskavad ning teised riigid lihtsalt täidavad Saksamaast tekkinud tühimiku.

«Ainult siis, kui kõik Euroopa riigid on ühel meelel selle osas, mõjub see Ar-Riyāḑile,» ütles Altmaier ARD-le.

Saksamaa majandusminister Peter Altmaier.
Saksamaa majandusminister Peter Altmaier. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / Scanpix

Merkel ütles eile, et kuigi Saksamaa relvaeksport Saudi Araabiasse on juba väike, ei saa isegi see praeguses olukorras jätkuda.

Alles läinud kuul kiitis Saksamaa heaks 416 miljoni euro suuruse relvatehingu Saudi Araabiaga. Seni on Saksamaa sinna peamiselt eksportinud patrullkaatreid.

Saksamaa ja Saudi Araabia suursaadikud naasid oma tööpostidele septembris, pärast kümme kuud kestnud vastuolusid, kuna Berliini hinnangul sekkus Saudi Araabia Liibanoni siseasjadesse.

Khashoggi kadumine on nüüd põhjustanud tõsise kriisi Saudi Araabia ja lääneriikide suhetes. Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa on nõudnud, et riik selgitaks, kuidas ajakirjanik suri.

Pärast mitut nädalat järjekindlat eitamist möönsid Saudi võimud lõpuks üleeile, et kuningriigi võimukandjate ja eriti kroonprints Mohammed bin Salmani tuntud kriitik Khashoggi tapeti pärast seda, kui ta sisenes Saudi Araabia konsulaati 2. oktoobril.

Küll aga pole lääs leppinud saudide selgitusega, et Khashoggi sai surma kakluses. Samuti on seni teadmata tema surnukeha asukoht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles