Itaalia kinnitas eelarvetülist hoolimata vankumatut pühendumust ELile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Giuseppe Conte täna pressikonverentsil.
Itaalia peaminister Giuseppe Conte täna pressikonverentsil. Foto: gregorio borgia / ap / Scanpix

Itaalia valitsus teatas täna Euroopa Liidule, et jääb oma vastuolulise ja kulutuste rohke eelarvekava juurde, kuid peaministri Giuseppe Conte sõnul ei tähenda see, et riik mõtleks Euroopa Liidust lahkumisele või eurost loobumisele.

«2,4 protsenti on see ülempiir, millest lubame kinni pidada,» ütles peaminister Giuseppe Conte pressikonverentsil pärast lubaduse Euroopa Liidule läkitamist, viidates eelarvepuudujäägile sisemajanduse koguprodukti (SKP) suhtes.

Tema sõnul proovib Itaalia puudujäägist hoolimata mitte suurendada riigivõlga.

Ka püüdis Conte rahustada euroliidu liidreid, kes on eelarveprojekti pärast mures. «Lugege mu huultelt: Itaalia jaoks ei ole võimalust Italexitiks, lahkumiseks Euroopast või euroalalt,» rõhutas Conte.

Itaalia populistliku valitsuse juhtpoliitikud on öelnud, et miinuses eelarve vastuvõtmine tõukab tänu suurematele kulutustele tagant majanduskasvu, kuid teised Euroopa Liidu riigid kardavad, et sellega kasvab Itaalia niigi suur võlakoorem.

Itaalia eelmine valitsus kavandas eelarvepuudujäägiks ainult 0,8 protsenti SKP-st.

Praegune valitsus toetub oma eelarvekavas 1,5-protsendise majanduskasvu prognoosile, kuid Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) prognoosib Itaaliale kasvuks vaid ühe protsendi.

Juunis ametisse astunud eliidivastase Viie Tähe Liikumise (M5S) ja marurahvusliku Põhjaliiga valitsus jagas 4. märtsi valimiste eel kulukaid lubadusi, mis kinnistati hiljem valitsusprogrammis.

Lubaduste seas on ulatuslikud maksukärped koos baassissetulekuga töötutele ja madalapalgalistele, mis lähevad valitsusele maksma hinnanguliselt sada miljardit eurot ajal, kui Itaalia riigivõlg küündib 132 protsendini SKPst. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles